Задържането на плаващия под британски флаг петролен танкер Стена имперо

...
Задържането на плаващия под британски флаг петролен танкер Стена имперо
Коментари Харесай

Продължава напрежението между Лондон и Техеран заради задържания танкер

Задържането на плаващия под английски байрак петролен танкер " Стена имперо " от страна на Иран слага доста съществени въпроси за корабоплаването в Ормузкия пролив. Това съобщи английският министър на външните работи Джереми Хънт, представен от Ройтерс.

Кризисният комитет " Кобра " на английското държавно управление разиска обстановката и в понеделник ще направи пред английския парламент изказване за идващите ограничения, които ще предприеме Англия, съобщи Хънт пред медиите.

Лондон желае понижаване на напрежението с Иран, акцентира Хънт. Британският външен министър съобщи в Туитър, че танкерът " Стена имперо " е арестуван в омански териториални води " в явно нарушаване на интернационалното право ".

Иран съобщи, че задържането на кораба е взаимен отговор на ролята на Англия в задържането на ирански петролен танкер край Гибралтар, напомня Асошиейтед прес.

Екипажът на арестувания в петък английски петролен танкер, който се състои от 23 души, се усеща добре, съобщи ТАСС, цитирайки изявление на Ерик Хонел, шефа на компанията притежател на кораба, за телевизия Ес Ве Те. Сред екипажа има жители на Индия, Литва, Русия и Филипините.

Междувременно Обединеното кралство предложи на английските кораби краткотрайно да заобикалят Ормузкия пролив, където иранските управляващи задържаха петролен танкер, плаващ под английски байрак.

Втори транспортен съд също беше арестуван за малко, само че по-късно освободен. В Лондон беше извикан за пояснения иранския шарже д`афер. Европейският съюз изрази безпокойствие, а българското външно министерство прикани в Туитър за освобождение на танкера и екипажа му.

Иран задържа петролния танкер " Стена Имперо " с изказванието, че е нарушил морското право. Корабът сега се намира на иранско пристанище, а 23-членният екипаж ще остане на борда му до края на следствието.

Твърдението на Техеран е, че танкерът се е сблъскал с ирански рибарски транспортен съд.

Инцидентът става седмици откакто Революционната армия на Иран смъкна американски дрон, като твърдеше, че е прелетял във въздушното пространство на ислямската република. Съединени американски щати настояват, че той се е намирал в неутрални води, а Тръмп се отхвърли от въздушен удар против Иран с евентуални жертви в последния миг.
Днес Иран разгласи, че танкер е арестуван край един от по-малките му острови за контрабанда на нефт. Съединени американски щати желаеха той да бъде освободен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР