Задържаната в Турция българка Мира A. е с майка българка

...
Задържаната в Турция българка Мира A. е с майка българка
Коментари Харесай

Коя е задържаната в Турция българка

Задържаната в Турция българка Мира A. е с майка българка и татко от кюрдски генезис, споделя самата тя за БНР.

Две българки и британец са задържани в турския курорт Дидим по съмнение в съпричасност към тероризъм, стана ясно нощес. Едната от тях - майка на Мира, през днешния ден е освободена. Очаква се до часове решението за Мира, защото през днешния ден изтича 7-дневният период на задържането, след който или би трябвало да бъде повдигнато обвиняване, или да бъде пусната на независимост.

Тримата са обвинени за връзки с YPG - въоръжените кюрдски милиции, които са част от Партията на демократичния съюз (PYD).

Кюрдското придвижване управлява някои региони в Северна Сирия и е една от главните сили, воюващи с "Ислямска страна ". Акциите на YPG се поддържат и от водената от Съединени американски щати коалиция против джихадистите.

Една от арестуваните в Турция българки е освободена

Преди ареста в Турция, с двете българки се е срещала журналистката Николета Атанасова от стратегия "Христо Ботев " на БНР. Тя е желала да опише историята на Мира и Джо.

Джо е английски.войник, взел участие в филантропични задачи на страната на кюрдите в Сирия. Той е задържаният с двете българки британец.

С Мира се срещат във "Фейсбук "миналата година, до момента в който той е в Сирия.

По това време Мира учи интернационално право в Холандия.

Джо остава в Сирия 6 месеца като доброволец, а след завръщането си във Англия е задържан, с цел да бъде конкретизирано на чия страна е бил в спора. Властите не откриват нищо и го освобождават.

Мира и Джо се влюбват и заживеят дружно в Англия. Тя се реалокира да учи там. Това лято двамата си идват в Българиия и вземат решение да заминат на отмора в Турция. Мира желала да запознае Джо с роднините си там.

Не бих споделила, че съм възпитана по кюрдските обичаи, майка ми е българка, споделя Мира в аудиозапис, излъчен по БНР.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР