Задържана е старшата счетоводителка на „Социално подпомагане“ във Вълчи дол

...
Задържана е старшата счетоводителка на „Социално подпомагане“ във Вълчи дол
Коментари Харесай

Счетоводителка, присвоила близо 400 000 лева, влиза в затвор

Задържана е старшата счетоводителка на „ Социално подкрепяне “ във Вълчи дол за осъществяване на влезнала в действие 4-годишна ефикасна присъда за документна машинация за 390 102 лв..

Старши счетоводителката на дирекция „ Социално подкрепяне “ във Вълчи дол Надежда Стоянова, която е била предадена на съд от Окръжната прокуратура във Варна за документна машинация в изключително огромни размери – 390 102 лева, представляваща изключително тежък случай, е била арестувана през вчерашния ден за осъществяване на влезнала в действие 4-годишна ефикасна присъда.

Това се е случило, откакто с решение на Върховния касационен съд, което е дефинитивно, 44-годишната Стоянова е била приета за отговорна.

44-годишната подсъдима работела като основен счетоводител в системата на общественото подкрепяне във Вълчи дол от 2002 година Преди да постъпи в системата, тя заемала сходни позиции в СЖ „ Експресбанк “ – клон Вълчи дол. На 15 януари 2003 година Стоянова била преназначена на служба „ Старши счетоводител “ в дирекция „ Социално подкрепяне “.

Заемала длъжността до 1 април 2014 година, когато била уволнена след откриване на незаконните й дейности. Задълженията й като старши счетоводител включвали заплащания на обществени помощи, заплати и прехрана посредством правене на ведомости и платежни нареждания.

Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков чиновник обработвал документите и ги вкарвал в системата за разплащане „ СЕБРА “, след което сумите били одобрявани от чиновник на Агенцията за обществено подкрепяне в София. Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „ Социално подкрепяне “ или на районната дирекция, наредила платежните.

Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след показване пред банката на редица документи. Счетоводителката познавала слабостите в системите за отчитане на документите по банка. Разчитайки и на престижа си като дълготраен чиновник, 44-годишната жена създавала дублиращи счетоводни записи на действително начислени суми за обществени помощи.

Изготвяла и платежни нареждания, в които като адресат посочвала дирекция „ Социално подкрепяне “ – Вълчи дол, само че вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали в посочена от нея персонална банкова сметка. Осъдената даже сама избирала сумата, която желала да получи нелегално в персоналната си сметка.

Неправомерните дейности на Надежда Стоянова били засечени от служителка в СЖ „ Експресбанк “ на 17 септември 2013 година При тройно засичане банковата служителка разкрила, че като бенефициент е изписана дирекция „ Социално подкрепяне “ във Вълчи дол, само че сумата от 15 972 лева постъпила в сметка, друга от бюджетните сметки.

Така се открило, че сумата е преведена в частната сметка на Надежда. Банката я уведомила, че непозволено употребява сметката и настояла старшата счетоводителка да я закрие. Тя не направила това и банката служебно протекция сметката й в СЖ „ Експресбанк “. Обяснила, че е станала неточност и сторнирала сумата от 15 972 лева Малко по-късно обаче Надежда Стоянова наредила същата сума по персоналната си сметка в банка ДСК.

По време на следствието се открило, че в интервала от септември 2004 до 25 февруари 2014 година посредством потребление на документи с погрешно наличие Надежда Стоянова е получила без правно съображение парични суми, благосъстоятелност на Агенцията по обществено подкрепяне при Министерството на труда и обществената политика, в размер на 390 102 лева, което е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, с желанието незаконно да ги присвои.

Присвоителните дейности на Надежда Стоянова траяли 12 календарни години, осъществявани редовно и регулярно всеки месец с ловкост и смелост за да заблуди разнообразни банкови чиновници.

Първоначално Варненският областен съд призна за отговорна Стоянова, като я осъди на 3 години отнемане от независимост с 5-годишен изпитателен период. Недоволна от условната присъда, Окръжната прокуратура във Варна внесе митинг пред Апелативния съд във Варна.

Въззивната правосъдна инстанция осъди Стоянова на 6 години и 8 месеца дейно при общ режим. Присъдата бе обжалвана от подсъдимата във Върховния касационен съд, който понижи размера на наказването й на 4 години отнемане от независимост, които тя ще изтърпи в затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР