Задържана е група за купуване на гласове в полза на

...
Задържана е група за купуване на гласове в полза на
Коментари Харесай

Как е действала схемата за купуване на гласове в област Благоевград

Задържана е група за пазаруване на гласове в интерес на партия, която не мина бариерата за влизане в Народното събрание, само че изненадващо беше доста покрай 4 %. Сред арестуваните има и кандидат-депутат от листата на БНО в Благоевградска област.

Разследващите подозират, че началник на групата е обвинен по две следствия на профилираната прокуратура, оповестиха за " По света и у нас " от държавното обвиняване. Той сега е в Обединените арабски емирства и е поискана екстрадицията му у нас.

Разследването почнало в Пловдив. В началото на февруари Асен Бошнаков почнал да събира подвластни от хазарта поданици на кв. " Столипиново ". Обещавали им опрощаване на хазартни задължения, както и спомагателни доходи, в случай че обезпечат забележителен брой гласове за съответна партия.

" Събрани са били доказателства и са повдигнати три обвинявания. За присъединяване и за управление на групата. Събрани са и данни за присъединяване на разположение с имунитет, а точно претендент за депутат ", разкри Антоанета Панчева, прокурор в СГП.

По информация на проверяващите претендентът за народен представител е Сергей Димитров. Той е шести в листата на БНО в Благоевградския изборен регион. А началник на групата за пазаруване на гласове е бизнес-дамата от Пиринско Надежда Бацанова. Тя е притежател на кабелна телевизия в Петрич, хотел и метан-станция.

" Същият е поддържал непрестанно връзка с неофициален водач на партията. Връзката се е поддържала през телефон, посредством онлайн предложение или видеовръзка ", изясни Антоанета Панчева.

Неформалният партиен водач е давал ясни и точни задания на така наречен " уредник ", а той на участниците в групата, открили още проверяващите. Така се схванало, че след следващ диалог Бацанова упълномощила на Бошнаков да се види с пловдивски предприемач.

" Собственик на комерсиално сдружение, притежаващо цех за перилни препарати на територията на гр. Пловдив се е срещал с член на ОПГ. На него му била обещана парична сума, както и подпомагане при бъдещо кандидатстване по европрограми ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Във въпросния цех работят доста от жителите на Столипиново и Бацанова даже платила издаването на нови персонални карти на служащите, с цел да могат да гласоподават за партийната листа.

" Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към сегашния миг обитава на територията на страна отвън Европейски Съюз ", сподели Антоанета Панчева.

Неформалният партиен водач изпращал парите за пазаруване на гласове в Турция, от там така наречен " мулета " ги доставяли у нас. Едната скица за изборна търговия била посредством покровителите на партията в секциите.

" На всеки покровител се заплащало и в допълнение сумата от 100 лв., той от своя страна следвало да води до урните най-малко по трима гласоподаватели ", сподели Сийка Милева.

Другата скица била на правилото на така наречен " индианска нишка ". Гласоподавателят получавал авансово попълнена бюлетина от покровител, преди да влезе в секцията. От секционната изборна комисия взимал празна бюлетина с подложен на нея първи щемпел.

В тъмната стаичка разменял бюлетините и пускал в урната авансово попълнената, а празната, само че подпечатана предавал на покровителя, когато излезе от секцията. Той я попълвал и я давал на идващ гласоподавател, продал гласа си. Обвиняемите за в този момент са петима - четирима са в ареста, а един е на независимост против подписка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР