Задържан е председателят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван

...
Задържан е председателят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван
Коментари Харесай

Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Задържан е ръководителят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистинен документи за български генезис на жители основно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хиляди евро броя, заяви Нова телевизия.
Следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната организация за българите в чужбина, заяви институцията.

Извършват процесуално следствени дейности на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци.

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за образуване на незаконна група, рушвет, подправяне на документи и закононарушения по работа.

Харалампиев оглавява организацията през май 2017 година Преди това три години е бил заместител регионален шеф на област София. Той е бил и изпълнителен шеф и член на управителния съвет на фондация " Българе ". Харалампиев е водач на национално придвижване " БГ родолюбец ", което е част от обединението " Обединени патриоти ".

Агенцията се занимава с даване на удостоверения за българско поданство на чужденци. От години има съществени съмнения, че чиновници на организация вземат подкупи за издаване на нужните документи. Структурата е под контрола на Вътрешна македонска революционна организация.

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година сподели, че Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци, без действителни доказателства за подобен генезис. Удостоверенията са нужни за натурализация на чужденците на съображение български генезис, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР