Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция -

...
Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция -
Коментари Харесай

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция

Задържан е причинителят на стрелбата на границата с Турция - това разгласи пред " По света и у нас " посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на управлението на Министерство на вътрешните работи в телефонен диалог.

Посланик Секизкьок разяснява само пред стрелбата, при която почина сержант Петър Бъчваров. В изявление пред Айше Сали дипломатът съобщи, че следствието от страна на турската прокуратура към този момент е почнало и на границата се намира огромен екип, който работи по всички вероятни версии. Според нея обаче би трябвало да бъде изяснено дали в действителност става дума за пукотевица при трафик на бежанци

Българска национална телевизия: Ваше Превъзходителство, преди няколко часа завърши срещата Ви в Министерство на външните работи след стрелбата, при която почина български служител на реда. Как протече тя?

Н. Пр. Айлин Секизкьок, дипломат на Р. Турция в България: Най-напред бих желала да изкажа своите съболезнования на семейство на починалия служител на реда, както и на българската страна.
От 5 сутринта съм на крайник, тъй като персонално турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, с цел да ми заяви за случилото се. През деня продължиха срещните българските управляващи, на които обсъдихме какво можем да създадем Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и особено подготвени полицейски кучета. За нас връзките ни с България на тематика " Сигурност " за основни и сме извънредно удовлетворени от постигнатото в резултат на съдействието сред двете страни. От друга страна прекосяваме през доста тежък миг във връзка с сигурността. Мигрантският напън към момента визира съществено Турция. До този миг успяхме да предотвратим прекосяването на милиони на нашата територия. Една част от бежанците са хванати в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За страдание някои от тях не престават към другите ни граници. България за нас е доста значим комшия и сме наясно, че дружно претърпяваме голям стрес и напрежение, подбудени от засиления мигрантски напън. Правим всичко допустимо за подсилването на границите, с цел да това. Правим го и с цел да покажем какъв брой значим комшия е за нас България. Сега виждаме обстановка, в която е употребявано огнестрелно оръжие. Ние също сме доста сюрпризирани от това и ще създадем всичко допустимо, с цел да разберем каква е повода. Вярвам, че това ще се случи в най-скоро време.

Българска национална телевизия: Какво ще се промени след този случай?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: И без това и двете страни работят в доста тясно съдействие, само че този случай ще го ускори. Надяваме се сходни нещастия да не се случват в никакъв случай повече. Този случай занапред ще бъде разследван.

Българска национална телевизия: Какви ограничения предприе към сегашния миг Прокуратурата на Р. Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Раследването от страна на Прокуратурата към този момент стартира. Към сегашния миг на границата се намира огромен екип, който работи по всички вероятни версии за повода за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли проведена незаконна група, която стои зад стрелбата; има ли и други аргументи за тази пукотевица, тъй като до този миг не е имало сходни случаи.

Българска национална телевизия: Увеличава ли се мигрантският напън към Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Мигрантският напън към Турция въобще не понижа. Ситуацията със Сирия се успокои. Благодарение на ограниченията, които предприехме, близо 400 хиляди сирийци се върнаха в родината си, само че въпреки това след последните събития в Афганистан, има огромен напън, който подлага на тестване нашите граници. Миналата беше предотвратено влизането на близо 2 млн. бежанци на нашата територия.

Българска национална телевизия: Какво обаче ще бъде усъвършенствано при границата с България?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Ние засилихме екипите от наша страна още по време на изборите. Но е реалност, че натискът се усилва и в случай че не бяха взети ограничения от страна на Турция, в този момент българските граници щяха да минават през доста по-сериозна рецесия. На финала бих желала да прибавя още нещо: към момента следва да бъде изяснено дали нещастието, която се случи късно нощес, има връзка с бежанския поток или повода за случилото се е друга. Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не докара до неприятно отношение към бежанците и очерняща акция. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от гибелта и търсят по-добри условия за живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР