Заданието за корекции на Плана за Борисовата градина, което би

...
Заданието за корекции на Плана за Борисовата градина, което би
Коментари Харесай

Ще се вслуша ли общината в гласа на гражданите за Борисовата градина?

Заданието за корекции на Плана за Борисовата градина, което би трябвало да отрази стотиците възражения по плана, ще бъде оповестено на обществеността преди да бъде предоставено за осъществяване на екипа архитекти, изработващ проекта. Това съобщи пред Actualno.com основният проектант на София Здравко Здравков след второто разискване на плана, на което бе установено, че значими оферти за промени, дадени при първото разискване на проекта, са убегнали от вниманието на градостроителите.
" Протоколите ще се разгласяват на страницата на Направление " Архитектура и градоустройство ", увери Здравков.

Запитан дали резултатът от идващото разискване няма да е същият и дали тогава също ще има опция за проверка на проекта на Борисовата градина, той сподели, че се надява идващият път да бъдат регистрирани всички импортирани оферти . " Изтеглихме представянето на плана в ранна фаза като прелиминарен, с цел да отчетем в този ранен стадий предложенията и рекомендациите. Когато представим един план в крайната му фаза, когато планът е изработен като финален вид, доста малко са опциите за смяна ", добави Здравков. На експлицитния въпрос на Actualno.com какви са опциите за нова проверка на проекта, той даде уверения, че " в случай че се наложи, проектът още веднъж може да бъде модифициран " и изрази вяра да не се стига до такава степен. " Но сега сме в обстановка на разискване на проектите на квартал " Дружба 2 ", които се преработват четири пъти ", даде образец основният проектант на София.
Според упованията му експертните препоръки на трите региона, в чиято територия влиза парка - " Средец ", " Лозенец " и " Изгрев ", ще приключат с обобщаването на възраженията и предложенията за промени в Подробен устройствен план до един месец . Постъпилите възражения в някои от регионите са над 300, в " Изгрев " са 400 още преди вчерашното, второ разискване, тъй че следва голяма работа, уточни той. " Трябва по всяко едно предложение, в това число от втората полемика, да се произнесат специалистите. Трябва на всички тези възражения да намерим отговор, да ги систематизираме и обобщим – това е голяма работа, която евентуално ще продължи до края на септември, октомври, с цел да можем да дадем на проф. Атанас Ковачев задание за корекции в проекта ", посочи Здравков.
По думите му, когато този проект задоволително добре подхожда на извършената втора полемика и на полемиката, която занапред следва, ще бъде импортиран за разглеждане от Столичния общински съвет. При една добра организация това може да се случи в границите на тази година , счита основният проектант. Според него всичко зависи от мобилизацията на екипа на проф. Ковачев и провеждането на полемиките в обществото, всички да са уверени, че този проект оптимално е защитил ползите. " Желанието ни е след направените бележки и оферти планът да бъде доработен по този начин, че да отбрани оптимално съществуващата паркова инфраструктура и да резервира оптимално всички съществуващи зелени площи, без да се навлиза с намеси и ново строителство ", съобщи Здравков. Ще бъде препоръчано да отпаднат включените в плана Музей на зелената памет на София, климатично учебно заведение, ново заведение на мястото на ресторант " Тенекиите ", акцентира той и увери, че ще се търси най-хубавото за парка " Борисова градина ".

" Столична община не е привикнала да се вслушва в мнението на хората, тъй че няма да се учудя, в случай че това е последното разискване за Борисовата градина ", разяснява пред Actualno.com природозащитникът Тома Белев.
Белев разяснява по-подробно опасенията, че нощес е извършено окончателното разискване на проекта и че се подценява гласа на жителите. По думите му казусът в тази ситуация не опира до нормата – дали периодите и реда за разисквания са спазени, а опира до желанието на общината да се вслушва в жителите. " Ако имаме община, която е отворена към жителите, жителите би трябвало да бъдат уверени в това, което прави общината, че е положително. Ако имаме община, която се усеща всевластна, разпореждаща се: " Затваряме процедурата, каквото ние решим - това ще е " - това е въпрос на избор на кмета и на основния проектант на общината. Идват избори и те ще би трябвало да обяснят на жителите за какво не се вслушват в тях, а се вслушват в министър " Х " или за какво въобще не желаят да ги чуят ", уточни той.
Според него има нужда от по-широка, задълбочена и продължителна полемика. " Столична община скриха от нас някои неща. Те се отнасят все едно за първи път виждат този план за Подробен устройствен план, а по наша информация са имали най-малко 15 срещи с изпълнителите на плана и са спуснали към тях наложителни протоколи. Така че почтено и отговорно основният проектант да разгласява какво е задължил проектантите си с протоколите от препоръките при него ", настоя Белев.
" Виждам разлики в показания от проектантите план и показаната тяхна първична концепция и в същото време - разлики, по отношение на заданието, т.е. тези разминавания сред организационен проект, задание, концепция на екипа и това, което ни се показва сега, на нещо се дължат и аз желая да схвана от кое място се появи да вземем за пример стадион " Юнак ". Него го нямаше в заданието, в тяхната идея, няма го в общия организационен проект..., а в този момент го виждаме като " възобновяване на стадион " Юнак ". Въпросът е кардинален. Тези неща би трябвало да са обществени, с цел да знаем защо да подлагаме на критика общината, защо да подлагаме на критика изпълнителя ", заключи Белев.
Автор: Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР