Задънена улица – дотам стигна дигитализацията на регистрите в държавата,

...
Задънена улица – дотам стигна дигитализацията на регистрите в държавата,
Коментари Харесай

Задънена улица – дотам стигна дигитализацията на регистрите в държавата

Задънена улица – до такава степен стигна дигитализацията на регистрите в страната, замислена да пести време, разкарване по гишета, срещи с служители и да спести пари на бизнеса и жителите.

Онлайн достъпът до регистрите и опцията те да си „ приказват “, т.е. администрацията служебно да прави информации в разнообразни бази данни, а не да разкарва жителите, бе сложена измежду топ целите в първото държавно управление на Кирил Петков.

Именно тогава за първи път се сътвори и Министерство на електронното ръководство, с първи министър Божидар Божанов, което не губи време, а продължи работата по към този момент предоставена социална поръчка за основаване на платформа с няколко пилотни регистри.

Зелена светлина на процеса бе дадена, само че първият знак „ Стоп “ се появява при служебното държавно управление на Румен Радев, когато министър на е-управлението е Георги Тодоров. На 21 март 2023 година ведомството му взема решение да приключи контракта за цифровизация на пилотни регистри с фирмата-изпълнител „ Орак – Инженеринг “ ЕООД.

Министерството на електронното ръководство твърди, че прави това поради „ огромен брой несъответствия “. Дружеството е благосъстоятелност на бизнесмена Красимир Стоянов, който в това време твърди пред в. „ Капитал “, че е изнудван от служебната власт на Румен Радев за действия по поръчката, които не са включени в контракта.

Дигитализацията на регистрите не става по-добра при сегашния министър на електронното ръководство Александър Йоловски. Той нашумя в общественото пространство около заместника си Михаил Стойнов, за който ДАНС разгласи преди първия тур на локалните избори, че през октомври 2023 година е записвал кодове за машинно гласоподаване.

В резултат на дейното мероприятие, което ГЕРБ и Движение за права и свободи спретнаха благодарение на ДАНС, първият тур на изборите се организира без машинно гласоподаване. В този миг министър Йоловски се включва в офанзивата против ПП-ДБ с изказвания, че върху него е оказван напън от страна на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков и депутата от Демократична България Божидар Божанов за ориентиране на средства към избрани компании през публични поръчки на стойност 600 млн. лева

Божанов и Петков отхвърлиха обвиняванията, а самият Йоловски не разяснява обществено случая. Разбра се единствено, че след разпити в ДАНС и прокуратурата получил защита, тъй като „ се почувствал заплашен “.

За дигитализацията на регистрите Йоловски инициира няколко решения. Любопитен подробност е, че крайната отговорност се носи от институции над него. Първо, ведомството му предложи, а Министерски съвет одобри решение, с което разпорежда основаване на платформа и създаване на програмен продукт за евентуално въвеждане на данни на 305 регистри.

Изпълнител към този момент е държавната компания „ Информационно обслужване “. Спрямо първата поръчка, която е от за над 1.1 млн. лева без Данък добавена стойност, дадената на ИО набъбва до над 10 млн. лева

По предложение на МЕУ, в мандата на министър Александър Йоловски, държавното управление взе решение новата поръчка за цифровизация на регистрите да се извършва от „ Информационно обслужване “.

Макар обсегът на поръчката да е много повишен, тя не включва цифровизация в цифрово четивен тип на старите данни в регистрите, т.е. те си остават книжни. Ведомството се оправдава със законови промени, които задължават обособените администрации да си цифровизират старите данни. Абсурдът е, че въпреки измененията да са признати от Народно събрание, те още веднъж са инициирани от МЕУ с ремонти в Закона за електронното ръководство.

Един юрист към двете поръчки

Съвсем не на смешка, двете поръчки – тази за над 1.1 млн. лева и тази за над 10 млн. лева без Данък добавена стойност, се оказват свързани освен около опитите за цифровизация, само че и посредством хората, които изскачат към тях.

Оказва се, че по време на служебния кабинет МЕУ наема Димитър Тодоров за юрист по делото против „ ОРАК-Инженеринг “.

Сега същият този юрист е назначен в борда на шефовете на „ Информационно обслужване “. Това става от 2 ноември 2023 година в мандата на сегашния министър Александър Йоловски, тъй като Тодоров доста добре се справял по делото против „ Орак-Инженеринг “.

В момента държавната компания, в чийто управителен съвет е адв. Димитър Тодоров, ще извършва поръчката от над 10 млн. лева за цифровизация на регистрите.

„ Като процесуален представител на МЕУ в делото против „ Орак Инженеринг “ господин Тодоров пази правата на страната по неоспорим метод и демонстрира извънреден юридически опит в хода на делото. Това е повода да бъде номиниран като краткотраен представител на страната в Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ АД, защото в негово лице бяха разпознати качества, мотивация и предпочитание за използване на всички нужни дейности за правомерност и отбрана на ползите на страната, в лицето на Министерството на електронното ръководство. “, прецизират от министерството на Александър Йоловски.

Търговският указател пък откроява друго любопитно съвпадане. Кантората на юрист Димитър Тодоров – „ Тодоров ЛЛП “ ЕООД има един и същи адрес с сдружението „ Тодорова Ай Пи Груп “ ЕООД. Адресът и на двете сдружения е София, бул. „ Гоце Делчев “ № 103, ет. 10.

В момента шеф и едноличен притежател на „ Тодорова Ай Пи Груп “ е Силвия Христова Тодорова, която е брачна половинка на някогашния министър на електронното ръководство Георги Тодоров.

В отговор на въпрос Силвия Тодорова съобщи, че Димитър Тодоров не е неин съучастник и не работят дружно. Тя посочи, че не е юрист и няма юридическо обучение.

„ Доктор съм по стопанска система и преподавам повече от 10 години в УНСС. От няколко години съм учител и в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, както и в два задгранични университета. Никога не съм била наемана от МЕУ. ”, уточни тя.

Оказа се обаче, че на уеб страницата на адвокатската фирма на Димитър Тодоров има имейл – [email protected]

Именно на него Mediapool зададе въпросите до Силвия Тодорова, и изненадващо, по-късно тя отговори на медията ни от различен имейл и даже организирахме няколко телефонни диалога. На въпрос по какъв начин е получила въпросите, откакто не е част от адвокатската фирма на Димитър Тодоров, Силвия Тодорова сподели, че „ той ѝ ги е препратил “. Тя още веднъж увери, че не работи с него, а се познавали от конференции.

Любопитен подробност е, че по-късно, в границите на правенето на този материал, упоменатият имейл изчезна от уеб страницата на адвокатската фирма на юрист Димитър Тодоров.

От „ Информационно обслужване “ също разясниха, че „ господин Димитър Тодоров не е и не е бил съучастник в търговски и в цивилен сдружения. “

Оттам обявиха, че не виждат проблем с спор на ползи при адв. Тодоров, откакто е водил дело против „ ОРАК Инженеринг “ за поръчката за цифровизация на регистрите, а в този момент същата активност е предоставена непосредствено на ИО, в чийто управителен ръб е същият Димитър Тодоров.

„ Членовете на Съвета на шефовете не вземат участие при сключването на контракти за систематична интеграция и нямат отношение към приемането на поръчки за планове по тези контракти “, прецизираха от сдружението.

Кой, по какъв начин и по кое време препъна дигитализацията на регистрите?

Но, дано да върнем лентата обратно към 6 юли 2021 година, когато Държавна организация „ Електронно ръководство “ афишира социална поръчка за „ Разработване на Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри “.

По време на служебния министър Георги Тодоров, специалисти във ведомството и ангажираните външни експерти преценят, че „ ОРАК Инженеринг “ не е съумяла да извърши поръчката и заключават, че вследствие на работата ѝ „ липсва създадена и годна за прилагане „ Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри “. Също по този начин не са доставени посочените от изпълнителя лицензи за общоприети софтуерни артикули на международен производител, показаха от МЕУ.

„ Установени са огромен брой несъответствия, като осъществяването не дава отговор на условията и не реализира задачите, плануванаъа реализация и предстоящи резултати. Степента на противоречие е такава, че системата е безполезна и не може да бъде призната, респективно употребена по никакъв метод, за задачите, за които е поръчана от МЕУ ”, показаха от ведомството. Затова е взето решение за прекравянато на поръчката.

Другата страна на монетата в тази история вижда притежателят на компанията Красимир Стоянов. В упоменатия материал на „ Капитал “ от компанията му настояват, че компанията е била изнудвана от страната във връзка тъкмо с тази поръчка, прекъсната от служебния министър Георги Тодоров.

Първо, Стоянов твърди, че е изнудван да съобщи правата върху кода си, който е лицензионен артикул и се продава и на други клиенти, а по-късно и да прави спомагателни функционалности отвън контракта, в случай че желае да си получи парите.

Фирмата на Стоянов завежда дело против МЕУ, тъй като то упорства компанията да върне към този момент получени заплащания по поръчката от 660 000 лева и му стопира оставащите 500 000 лева от поръчката, която е за над 1.1 млн. лева

Поръчката нараства от 1.1 на над 10 млн. лева без Данък добавена стойност.

При сегашния министър на електронното ръководство Александър Йоловски поръчката нараства за над 10 млн. лева Попитахме по какъв начин се трансформира обсегът на поръчката, с цел да нарасне цената ѝ 10 пъти.

От МЕУ дадоха отговор, че договорът с „ Орак Инженеринг “ на стойност към 1.1 млн. лева без Данък добавена стойност не планува дигитализирането на 305 регистъра, водени от административните органи на книжен притежател, а създаване единствено на система.

„ Като резултат на сегашния контракт ще бъдат внедрени тези 305 регистъра. Обхватът му включва реализирането на софтуерна опция за централизирано създаване и поддържане на регистри, водени от административните органи и ще сътвори изискванията за единно, централизирано, унифицирано и координирано създаване на до 305 регистъра в планувания период – 31.03.2025 година “, показаха оттова.

В отговора се споделя, че „ друга активност, която ще бъде обезпечена от Системния интегратор ИО е обезпечаване на техническа помощ при дигитализиране и поддържане на регистри “, без да се прецизира дали това е част от контракта.

Милионите са доста, само че и след тях дигитализацията ще е мираж

Независимо че ще се дадат доста милиони на ИО да цифровизира регистрите, то електронното прилагане на старите книжни данни, т.е. на нашите данни сега в тях, ще си остане мираж и след тази поръчка. За да се поправи това, обособени администрации ще вършат други поръчки. Сложен е краен период за тази задача 31 март 2025 година Министерството на Александър Йоловски удостоверява това в отговорите си, само че трансферира горещия картоф към законодателната власт.

„ На 19 септември 2023 година влязоха в действие признатите промени и допълнения на Закона за електронното ръководство, посредством които беше въведено категорично обвързване административните органи да водят регистрите, предоставени им със закон, в електронна форма, както и законови условия към ИСЦИПР. Привеждането на всички регистри на административните органи в сходство със ЗЕУ следва да се осъществя не по-късно от 31 март 2025 година според график, признат с Постановление на Министерския съвет (ПМС № 232 от 20 ноември 2023). “

Всъщност решенията и на Министерски съвет и на Народно събрание, с които се оправдава Министерството на електронното ръководство, идват по самодейност на Министерство на електронното ръководство. Така кръгът още веднъж се затваря и отговорността се връща към министър Йоловски.

Източник: Mediapool

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР