Задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил

...
Задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил
Коментари Харесай

Йорданова: Искането за разпит на Божков трябва да дойде от орган на съдебната власт, решението зависи от прокуратурата

Задължително би трябвало да бъде извършено следствие след изявлението на Васил Божков, като бъдат изяснени всички обстоятелства обективно и по реда, очакван по закона. За да стигне едно дело до съд и да има присъда е значимо да се съблюдава процесуалния ред. Това сподели в студиото на " Денят стартира " правосъдният министър Надежда Йорданова.

Вчера Божков още веднъж повтори изказванията си, че е плащал на някогашните ръководещи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, с цел да бъде оставен бизнесът му на мира

Йорданова посочи, че България няма контракт за правна помощ с ОАЕ, само че интернационалният юридически ред има и други начини за правно взаимоотношение и осъществяване на правни дейности на територията на съответната страна. Механизмът се назовава " при изискванията на реципрочност ". Спрямо България и ОАЕ такива дейности са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правораздаването не един път е съдействало ана прокуратурата, сподели тя.

Това, което би трябвало да се направи, е органът на правосъдната власт да насочи искане до Министерство на правораздаването с конкретика какво деяние желаеме да бъде осъществено на територията на ОАЕ. След това министърът на правораздаването излага това, по отношение на сътрудниците от ОАЕ и моли да се извършат избрани дейности " при изискванията на реципрочност ", да вземем за пример да се разпита несъмнено лице.

Разпитът може да стане като на място пътува български жител или съответните управляващи спомагат.

" Процедурите са ясни. В тях Министерство на правораздаването спомага, само че настояването за разпит би трябвало да пристигна от орган на правосъдната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвиняването до съда - от съда ", сподели Йорданова.

По думите ѝ единствено Министерство на вътрешните работи и прокуратурата мога да снемат алената бюлетина за търсене от Интерпол на Божков, Министерство на правораздаването няма пълномощия в тази посока.

Уточни още, че лице с повдигнати обвинявания може да бъде разпитано посредством видеоконфеерентна връзка, съгласно Наказателно-процесуален кодекс. Има единствена спънка - в случай че това не пречи на откриване на обективната истина.

" Ако се употребява този прийом, би трябвало да бъде обяснено дали ще попречи за откриване на обективната истина или не ", сподели правосъдният министър.

Йорданова посочи още, че европейските делегирани прокурори работят тогава, когато съответното действие е обвързвано с еврофондове или с Данък добавена стойност машинация, когато има трансграничен резултат - визира две или повече страни, членки на Европейски Съюз

За взаимоотношенията с прокуратурата Надежда Йорданова съобщи, че не би ги нарекла нито война, нито набези.

" Тогава когато министърът на правораздаването е установил съответни нарушавания, по Конституция е задължен да сезира пленума на Висш съдебен съвет да направи предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Това не е нахлуване, това е търсене на отговорност и се назовава правова страна ", сподели Йорданова.

Министърът на правораздаването чака на 4 април пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предварително освобождение на Гешев, да каже дали продължава да гледа събитията всъщност.

" Стана ясно, че Пленумът на Висш съдебен съвет ще направи всичко допустимо да се откри опрощение да не гледа част от главните условия, посочени в предлагането, под претекста, че става въпрос за дейности и бездействия, осъществени преди началото на мандата на основния прокурор. Това за мен е недопустимо от правна страна. В Министерство на правораздаването обсъждаме с какви средства да реагираме ", сподели правосъдният министър.

Има други условия, които тя счита, че ще се прегледат, тъй като са в мандата на основния прокурор.

По думите ѝ събитията от предходната седмица с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова е станало ясно, че е нужна промяна в прокуратурата, тъй че да се подсигурява, че всеки един случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

" Не може да се позволява двоен стандарт при избрани проблеми, някои случаи 2, 3, даже 6 години да не бъдат разследвани по съответен метод, а други да бъдат разследвани в границите на 7-10 дни. Големият проблем е бавното следствие или не следствието изобщо ", сподели Йорданова.

Повтори още веднъж, че никой не е над закона. " Това е едно от главните ми вярвания през целия ми професионален живот и няма да спра да имам вяра в това ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР