Задължително е да имаме подписан договор през 2021 г. за

...
Задължително е да имаме подписан договор през 2021 г. за
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: През 2021 г. да попдишем договор за машини за Сухопътните войски

Задължително е да имаме подписан контракт през 2021 година за придобиване на бойни машини за Сухопътни войски без да се позволяват взаимни отстъпки и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през идващите години за този тип въоръжени сили. Това съобщи пред БГНЕС ръководителят на Комисията по защита на Народното събрание о.р. ген. Константин Попов .

Ген. Попов призна, че от поетите задължения се позабави този с реализацията на плана за Сухопътните войски за бойни машини . " Това е комплициран план, може да се откри пояснение и в коронакризата. Трябва да имаме поради, че когато става въпрос за придобиване на техника отговорността се носи, освен от едната страна. Тук има взаимоотношения с други страни, с компании, реализатори, подизпълнители, само че на мен ми се желае да отчетем малко по-добър резултат и малко повече да напреднем в развиването на този план ", сподели той.

Бившият шеф на защитата акцентира, че е значимото да се каже, че планът ще се осъществя. " Това е достоянието на бюджета за следващата година, който приехме, че има обезпечен финансов запас през 2021 година и за този план . Аз считам, че е наложително да имаме подписан контракт през 2021 г ., без да се позволяват взаимни отстъпки и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през идващите години за Сухопътни войски ", безапелационен е той.
 Четири компании са подали предложения по плана за рационализация на Сухопътни войски
Четири компании са подали предложения по плана за рационализация на Сухопътни войски

В армията има все още дефицит от 5000 военни

Константин Попов напомни, че постоянно е подчертавал, че плановете за капиталови разноски, които се приготвят са доста детайлни и доста тежки за осъществяване. " Един план, който би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание би трябвало да бъде една политическа рамка, която е обезпечена финансово и да се укаже времевата рамка . Не са нужни чак такива детайлности в плана, тъй като по този начин се свива опцията да бъдеш по-гъвкав при водене на договарянията, да търсиш по-добрите условия, в случай че възникне нещо ново да може и то да се включи ", сподели ген. Попов.

По думите на някогашния шеф на защитата отиващата си година бе доста натоварена за армията и за страната.

" С доста незнайни, с една нова, доста сериозна обстановка, която има своите измерения в човешки животи, в стопанската система, в фамилните и публичните взаимоотношения ", сподели о.р. ген. Попов.

Той напомни, че в годината имаше доста съществени провокации и пред ръководещите, и пред опозицията и пред всеки един от нас . " Хубавото в тази обстановка е, че българската войска и въоръжените сили, останаха приоритет ", сподели той.

Ако се спре финансирането на армията, стопира модернизацията и грижата за персоналния състав , което в бъдеще може да ни коства извънредно скъпо и като сигурност, и като финансово измерение, и като човешки запаси .
 Кабинетът отпусна 50 млн. за рационализация на танковете ни Т-72
Кабинетът отпусна 50 млн. за рационализация на танковете ни Т-72

С други 2, 737 млн. лева желаят да ремонтират техника и казарми

Председателят на парламентарната комисия по защита напомни няколко основни събития. " Сключи се по този начин дълго чаканият, работен десетилетия контракт за придобиването на многофункционален модулен патрулен транспортен съд и то с произвеждане в България. Сключи се контракт за придобиване на техника на новосформираното Съвместно командване за специфичните интервенции - такова нещо скоро не се е случвало ", разяснява ген. Попов.

Той напомни и за признатия план за модернизиране на нашите танкове - за първи път се влагат пари в тях, с цел да може те в действителност да са част от системата , която градим като страна-членка на НАТО. Целта е да се приготви една бригада, която е придадена към Силите на алианса . Модернизираха се щурмовите изтребители Су-25. Макар и с големи забавяния, с компликации договорът за МиГ-29 работи , сподели о.р. ген Попов.
 Борисов, Каракачанов и Ангелов преглеждат полигон „ Корен “
Борисов, Каракачанов и Ангелов преглеждат полигон „ Корен “

Премиерът сподели и броя патрони, избрани за спецсилите

Има решение на държавното управление да се провиснал финансови средства в границите на 100 млн. за модернизацията на инфраструктурата на Граф Игнатиево, на други летища, с цел да може да използваме супермодерните, хубави самолети F-16, когато дойдат ", съобщи Попов.

Решено е през 2021 година още веднъж с 10% да се усилят възнагражденията на военнослужещите. " Ако го сметнете това кумулативно, през всичките 4 години с по 10%, то се доближава към 50% ", сподели той.

Бившият шеф на защитата призна, че не са реализирани всички сложени цели, само че 2020 година е била много ползотворна. " Важното е да има предпочитание и воля да се справяш с нещата и да градиш нещо, и да не се поддаваш на популистки апели за краткотрайни решения , които не дават отговор на дълготрайните задължения, които сме поели ", сподели той.

Що се отнася до дефицита на военни от министерството регистрират, че има повече искащи. " Започна да се запълва некомплекта, въпреки и не по този начин както бихме желали. Не споделям това като опрощение, не съм юрист на МО, само че всички страни, които имат кадрова войска се сблъскват с подобен проблем . Навсякъде по света мотивацията на хората да служат в армията не е чак толкоз висока ", сподели ген. Попов.

Хубавото при нас е, че до момента в който през 2016-2017 година за едно оповестено място аплайваше един човек, а може би и не за всички места, в този момент имаме близо двама, за някои длъжности дори по трима претенденти, което е добър индикатор и добра тенденция за бъдеща работа ", съобщи ген. Попов. Той допуска, че ще трябват още много години, с цел да има имаме доста сериозен напор от хора и запълване на щата на 100%.

Председателят на Комисията по защита регистрира, че през 2020 година депутати от нея доста интензивно са взели участие в създаването на 5 законопроект а. Провеждан е и блиц-контрол. " Всъщност, в случай че би трябвало да бъдем почтени, тази година сме приели по-малко законопроекти и промени в закони спрямо предходна , само че това напълно не значи, че сме създали нещо неприятно. Дори, съгласно мен, доста честите промени в законите не са доста добър отзив, без това да бъде главният аршин, значимото е какво действително постигаш ", съобщи той.

Попов акцентира, че депутатите в комисията се схващат доста добре, без значение от политическите пристрастия, от политическата принадлежност. " Да, имаме разнообразни позиции, само че считаме, че вършим добро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР