Задължителната застраховка Гражданска отговорност отново ще поскъпне в близките месец-два,

...
Задължителната застраховка Гражданска отговорност отново ще поскъпне в близките месец-два,
Коментари Харесай

Гражданска отговорност отново ще поскъпне

Задължителната застраховка " Гражданска отговорност " още веднъж ще нарастне в околните месец-два, макар че през последната година това към този момент се случи. От началото на годината тя се усили с към 25%, а застрахователите няколко пъти завишиха цените си. Средната награда за лек автомобил от дълго време надвишава 200 лева, само че това се оказва незадоволително.

Анализ на Комисията за финансов контрол (КФН) дава картбланш за нов скок, от което застрахователите няма да пропуснат да се възползват. Според него събраните награди за 2017 година за колите, камионите и рейсовете не били задоволителни, с цел да покрият разноските на застрахователите. Финансовият регулатор не дава рекомендации за увеличение на наложителната " Гражданска отговорност ", само че това се чете сред редовете, написа в. " Сега ".
В началото на годината КФН поръча разбор на Световната банка за размера на застраховката и дали той е задоволителен, с цел да покрива вредите. Досега изводите не са оповестени. М.г. и МВФ разгласи, че застрахователните награди у нас са ниски. Не по този начин мислят водачите.
Изчисленията на КФН демонстрират, че има риск от забележителна загуба за 2017 година - 65 млн. лева може да не стигнат, с цел да се покрият предявените искания за леки коли и лекотоварни до 5 т. В предходните 5 година обаче не е имало дефицит. За съпоставяне - при камионите и влекачите загубите варират от 7 до 47 млн. лева от 2013 година до в този момент.
Финансовият регулатор от години залъгва водачите с обещания за въвеждане на системата Бонусмалус , с която добросъвестните водачи ще заплащат по-ниски награди от нарушителите. В началото на септември още веднъж се чака КФН, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство да изберат един от 11-те разновидността, препоръчани от наетия преди година съветник.
Недостигът на пари съгласно застрахователите е поради по-големите суми, които се изплащат за вреди в чужбина, породени от коли с българска регистрация, и по-големите суми, които съдилищата у нас присъждат като компенсации на потърпевшите. От разбора на КФН излиза наяве, че междинната сума на неимуществена рекламация при гибел или телесна щета през 2017 година е 51 067 лева През 2017 година по това перо са платени 232.680 млн. лева Година преди този момент сумата е била 217.660 млн. лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР