Задължителната е-рецепта за антибиотици улеснява фармацевтите, но не и лекарите

...
Задължителната е-рецепта за антибиотици улеснява фармацевтите, но не и лекарите
Коментари Харесай

Още лекарски колегии от страната със становища и предложения за белите е-рецепти

Задължителната е-рецепта за антибиотици улеснява фармацевтите, само че не и лекарите и пациентите. Това се споделя в позиция на Районната лекарска гилдия в Русе (РЛК – Русе) по отношение на нововъведените наложителни е-рецепти за антибиотици и противодиабетни медикаменти, изпратена до Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Проблем има с идентификационните номера на антибиотиците, както и със случаите, при които даден пациент се оказва алергичен към избран антибиотик, излиза наяве от мнението на Колегията.

Във връзка с тези проблеми от там оферират да има публичен указател за наличия, както и обединен идентификационен номер за всички антибиотици от дадена група. Така пациентите няма да бъдат връщани още веднъж в лекарския кабинет, показват от РЛК – Русе.

Сред предложенията им е още при предписано инжекционно антибиотично лекуване в началото да бъде отпускан 1 флакон/ампула за проба. Русенските лекари желаят също хартиената рецепта да се употребява редом с е-рецептата, като бъде арестувана в аптеката след осъществяване, с цел да има надзор.

Становището си до УС на БЛС са изпратили и от РЛК – Хасково. В него се показва, че „ задължението за само определяне единствено по електронен път лишава близо 70% от лекарите в България от опцията да лекуват даже свои близки и познати със своята компетентност и благоприятни условия без нуждата тази активност да бъде регистрирана през ЛЗ за извънболнична помощ “. Според лекарите от Хасково правилата на надзор на отпущането на лекарства са сменени с рестрикциите при изписването с всички последици от това.

„ Смятаме, че когато се вземат такива съществени решения без да се чуе мнението на знаещите и работещите тази действия и при неспазване на действителностите, които са характерни за всяка една страна, се генерира ненужно напрежение както измежду обществото, по този начин и измежду съсловието “, показват от Колегията.

От там застават напълно зад позицията и предложенията на УС на БЛС за търсене на работещо решение.

Мнението си по казуса дават и редица лекари, някои от които приветстват въвеждането на белите е-рецепти, а други са изрично срещу. Тях можете да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР