Задължението на ИТ отделите да се занимават с поддържане на

...
Коментари Харесай

Техническият дълг формира до 40% от ИТ разходите


Задължението на ИТ отделите да се занимават с поддържане на по-стари системи лишава огромна част от бюджетите (снимка: CC0 Public Domain)

Техническият дълг може да образува до 40% от разноските на предприятията за ИТ, сочи нов отчет на KPMG. Наскоро консултантската компания организира изследване по отношение на внедряването на нововъведения от страна на софтуерните отдели в организации от най-различни промишлености. За задачата бяха запитани 2200 ИТ шефове, интервюирани през втората четвъртина на 2022 година.
още по темата
Техническият дълг е задължението на ИТ отделите да се занимават с поддържане на по-стари системи, внедрени от дълго време, до момента в който в бизнеса се вкарват нови технологии. С внедряването на нови системи тези, които се сменят, постоянно не престават да работят и изискват настояща поддръжка. Нивото на работа по настоящата поддръжка нараства с течение на времето, защото се внедряват от ден на ден нови системи.

Е, става известно, че техническият дълг съставлява до 40% от годишните ИТ бюджети! Около три четвърти от интервюираните (73%) в изследването споделят, че дълготрайните разноски за поддръжка, свързани с внедряването на нови системи, имат едва или даже нулево въздействие върху техните ИТ упоритости.

Интересно е, че – в съпоставяне със междинната световна стойност – интервюираните, работещи от Индия, най-често считат, че техните ИТ проекти са възпрепятствани от софтуерния дълг (11%). В отчета си KPMG предизвестява, че неприятно управляваният механически дълг може да провокира проблеми с интеграцията и да намали общите равнища на продуктивност в предприятията.

„ За да се избегне фрагментацията, която би могла да навреди на взаимоотношението с клиентите, проектите за въвеждане на нововъзникващи технологии не би трябвало да подценяват смисъла на минимизирането на отговорностите за техническия дълг “, споделят създателите на отчета.

Според проучването, повече от две трети от бизнесите (67%) се готвят в границите на идните две години да възприемат нововъзникващи платформи като крипто-системи, метапространство, Web3, NFT, квантови калкулации, виртуална действителност и разширена действителност (VR/AR), 5G и периферни калкулации (Edge computing).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР