Задълбочаване на сътрудничеството между Пловдив и Хавана в сферите на

...
Задълбочаване на сътрудничеството между Пловдив и Хавана в сферите на
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 21.02.2024 г.

Задълбочаване на съдействието сред Пловдив и Хавана в сферите на културата, туризма, земеделието, образованието и спорта бе тематиката на диалог сред кмета Костадин Димитров и посланика на Република Куба Мариета Хордан. Посещението на Н. Пр. Мариета Хордан в града бе обвързвано с присъединяване на ревюто за земеделие и храни в Пловдивския панаир. Тя акцентира, че Куба има голям интерес за съдействие в изследването и проучванията в региона на аграрната генетика. Посланик Хордан съобщи, че пловдивските университети са постоянно търсена дестинация от кубински студенти, които избират специалности като информатика, земеделие и други. Кметът Костадин Димитров съобщи предпочитание Пловдив и Хавана да продължат да поддържат взаимното развиване на млади експерти.

Сътрудничество сред Община Пловдив и посолството на Гърция в сферите на образованието, екологията и земеделието разискаха заместител кметът по обучение, европейски политики и бизнес развиване Владимир Темелков и гръцкият пълномощен министър по стопански и търговски въпроси Димитриос Михас. Той с наслада означи, че доста гръцки компании вземат участие в тазгодишното издание на интернационалното земеделско ревю АГРА в Пловдив и изяви предпочитание повече български компании да бъдат показани на Международния панаир в Солун. Димитриос Михас показа, че на миналогодишното издание на ревюто в Гърция българска компания, произвеждаща дронове, е спечелила контракт за транспорт на огромни товари до 300 кг. от Кавала до островите Самотраки и Тасос. По думите на комерсиалния консултант това е български артикул, който няма аналог. По време на срещата беше разисквано още и задълбочаване на партньорството сред Пловдив и побратимения му гръцки град Солун.

Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на Административния съд в Пазарджик и върна делото за изборите в Белово за ново разглеждане. То е формирано по касационна тъжба на Костадин Варев, който оспорва истинността на протоколите от няколко изборни секции. Според ОИК – Белово, разликата в гласовете сред Стойко Стефанов и Костадин Варев е 18 гласа. Установено е, че при пакетирането на изборните материали в една от секциите е нарушен Изборния кодекс. Върховен административен съд приема, че неналичието на щемпел на комисията слага под подозрение наличието на опаковката. Затова магистратите са счели, че е нужно ново броене на всички бюлетини в чувала на съответната секция.

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) касира избора на кмет на община Панагюрище. Това напълно удостоверява решението на Административния съд в Пазарджик за оповестяване на резултата от балотажа за нереален. Делото бе заведено от досегашния кмет на града Никола Белишки, който изгуби на втория тур от локалния избор с 28 гласа разлика. Пазарджишките магистрати откриха редица нередности при отчитането на резултатите, най-много в 25-та секция в село Попинци. Констатирани са голям брой задрасквания и поправяния в протокола, както и противоречиви 18 бюлетини. Новият кмет на града Желязко Гагов и Общинската изборна комисия са наказани да платят по 1800 лв. на Никола Белишки за правосъдни разходи.

Възрастен мъж е потърпевш предходната нощ при пожар в къща в пазарджишкото село Драгор, оповестяват от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Пострадалият е на 62 години. Той е обгазен, без изгаряния, откаран е от екип на Спешна помощ в болница. Огънят е тръгнал от техническа нередовност в електроуред.

По традиция, в навечерието на един от най-почитаните български празници - Първи март, в Регионалния исторически музей „ Стою Шишков “ - Смолян се отваря ателие за разработване на обичайни родопски мартеници. Музейните специалисти ще срещнат участниците с обичаите към празника на Баба Марта и старите поверия за разработване и носене на мартеници в другите селища от Средните Родопи. На искащите да творят в ателието ще бъдат разкрити тайните на достоверните родопски мартеници.

Четирима съществени футболисти на “Родопа (Смолян) са навън за идната домакинска среща на отбора против “Атлетик ” (Куклен). Срещата, поради санкции в резултат на насъбрани жълти картони, пропущат Даниел Кутев, Владимир Драмалиев, Михаел Кисьов и Валентин Овчаров. Извън групата остана и Антон Белюков, който продължава да тренира на омекотен режим и да се възвръща от контузия. Двубоят за Купата на Аматьорска лига е през днешния ден от 13:30 часа на стадион “Септември ” в смолянския квартал “Райково ”. “Играем за победа, както във всеки мач ”, разяснява старши треньорът на “Родопа ” Данаил Бачков. Срещата ще бъде ръководена от съдийска тройка от Пловдив отпред с Райко Чакъров.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР