Задачата с финансирането на държавата до края на годината се

...
Задачата с финансирането на държавата до края на годината се
Коментари Харесай

Дълговият пазар се затегна допълнително и правителството пласира едва 100 млн. лв. ДЦК

Задачата с финансирането на страната до края на годината се усложни в допълнение, откакто на последния аукцион на ДЦК търсенето падна под препоръчаните от държавното управление 200 млн. лева Подадените поръчки са били за 156 млн. лева, а като извънредно са били утвърдени поръчки за едвам 102.75 млн. лева от емисията с падеж през юли 2026 година, а постигнатата рентабилност се е покачила до 4.01%

Само преди две седмици 200 млн. лева от същите бумаги, а по-късно 150 млн. лева от нова петгодишна емисия с падеж през март 2028 година. Рязко влошаващите се условия принудиха и Министерството на финансите (МФ) да се откаже от декларирания си емисионен календар до края на годината, като ще " продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране ".
По вълните на бурята
Затягането на пазара и спада на интереса се усети още преди седмица. Тогава Министерството на финансите (МФ) също не съумя да набере търсените 200 млн. лева, като пласира едвам 150 млн. лева Сега обаче коефициентът на покритие под 1 към този момент демонстрира, компликация да се набере стремежи дълг даже и с цената на по-висока рентабилност. Според междинната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 93.41 лева на 100 лева номинал, което значи, че в случай че бяха утвърдени всички предложения доходността щеше да скочи до към 4.25-4.30%.

Според съвсем цялото количество ДЦК на аукциона са придобили банките - 90.27%, а ползата от институционални вложители е бил най-малък. Застрахователите са купили 3.89 %, а пенсионните фондове 2.92 %.
Реклама
Основната причина са турбуленциите на интернационалните дългови пазари в последните седмици, както и упованията за още покачвания на лихвите от централните банки. Това от една страна дава опция вложителите да влязат на по-изгодни равнища в околните месеци, а от друга излага тези купили в този момент на риск да би трябвало да регистрират загуби от спадащи цени на вторичния пазар.

" Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване ", разясняват и от МФ.

Същевременно обаче и влошаващата се фискална картина и политическата неустойчивост в България също се отразяват. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 221 базисни пункта, до момента в който преди две седмици равнището му беше 147 базисни пункта.
Промяна в проекта
Заложеният недостиг за 2022 година е 6.2 милиарда лева, а падежиралия през годината външен и вътрешен дълг е над 2.5 милиарда лева, тъй че финансовото министерство се нуждае жестоко от към 8.5 милиарда лева, като дребен дефицит може да се покрие и за сметка на фискалния запас. Досега от началото на годината са набрани към 6.65 милиарда лева, тъй че излизането на пазара за още дълг е безалтернативно.
Реклама
По проект не се предвиждише нова емисия външен дълг, като до края на месеца трябваше да има още три аукциона за сумарно 550 млн. лева, в това число и опит за разпространение на десетгодишни ДЦК. А в последните два месеца на 2022 година бяха запланувани още шест аукциона за 900 млн. лева Сега, откакто анулира емисионния си календар МФ евентуално ще търси пазарни прозорци и ще работи по отношение на конюнктурата.

При такива условия не е изключено страната да прибегне и до краткосрочни ДЦК (шест или дванайсетмесечни), които да трансферират ликвидния проблем в 2023 година с вярата пазарът да се е успокоил. Трудностите обаче надалеч не са заключени в границите на бюджет 2022 година - още напролет предстоят и падежи на външен и вътрешен дълг за към 3 милиарда лева Освен това служебният финансов министър Росица Велкова към този момент очерта евентуален бюджетен недостиг от 11.3 милиарда лева, даже и единствено в случай че се запазят актуалните заложени политики и не се вършат нови отстъпки. Така че, в случай че се образува постоянно държавно управление, нейният правоприемник на поста ще е изправен пред много комплицирана задача при съставянето на идващия бюджет.
Свързани публикации При слаб интерес финансовото министерство пласира единствено 150 млн. лева ДЦК 27 септември 2022, 13:55 Краят на охолните бюджети 22 септември 2022, 06:26 Финансовото министерство пласира още 200 млн. лева ДЦК 20 септември 2022, 11:24 България съумя да пласира 2.25 милиарда евро външен дълг, въпреки и скъпо 15 септември 2022, 18:10 България възнамерява в четвъртък да пласира и външен дълг за най-малко 2 милиарда евро 14 септември 2022, 14:10 Служебният кабинет възнамерява над 2 милиарда лева ДЦК на вътрешния пазар до края на 2022 година 13 септември 2022, 16:28 Актуализацията на бюджета: Рекорден дълг от 10 милиарда лева и към този момент обещаните ограничения 6 юни 2022, 06:03 Държавният дълг: неминуем и по-скъп 14 април 2022, 11:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР