Задачата по транспортирането на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е

...
Задачата по транспортирането на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е
Коментари Харесай

Тагарев: Успешно и без инциденти приключи операцията за транспортирането на БТР-те за Украйна

Задачата по превозването на бронетранспортьорите в помощ на Украйна е изпълнена качествено, безвредно и във вероятните периоди. Това стана ясно на конференция на министъра на защитата Тодор Тагарев. Той показа последователност на по-важните събития, свързани с процедурата, подготовката и организацията по превозването на дарените бронетранспортьори за Украйна.

Процедурата е стартирала с първото решение на Народното събрание, което е от 21 юли 2023 година Близо шест месеца е траял подготвителният стадий на интервенцията. На 24 януари 2024 година, със заповед на министъра на защитата и след детайлно предписание на началника на защитата, е основана организация за предислоцирането на БТР-ите от пунктове в страната до София .

Същинската интервенция по превозването от страната към столицата стартира на 29 януари и продължи 4 седмици . Първият ешелон от 30 вагона отпътува за Украйна на 7 март; към този момент е отпътувал и последният ешелон. За осъществяване на логистичната интервенция по превозване, натоварване, подсилване и маскиране на бойната техника бяха употребявани 26 единици специфична техника . В другите стадии са се присъединили 247 военнослужещи и цивилни чиновници от Командването за логистична поддръжка, Сухопътните войски и работа „ Военна полиция “. Разходите общо надвишават 170 000 лв., уточни министър Тагарев.

Той отхвърли рецензиите по осъществяването на задачата и акцентира, че това е комплицирана интервенция, координирана с интернационалните сътрудници .

„ Допускам, че при една по-добра организация, можехме да спестим седмица или 10 дни, само че не повече. Благодаря на всички, които участваха “ , акцентира той.

По думите му – изпълнени са всички решения за помощ на Украйна, които са със заложени съответни параметри.

„ Анализираме декларираните потребности от страна на Украйна и нашите благоприятни условия, с цел да предоставим спомагателна помощ “ , отговори министър Тагарев в отговор на въпрос.

Той благодари на Министерство на вътрешните работи, Министерството на превоза, БДЖ, ДАНС и на всички, с принос към триумфа и с присъединяване в организацията по осъществяване на тази интервенция. За присъединяване в осъществяването на тази комплицирана задача, министърът изрече признателност и награди заместник-министрите на защитата, на превоза и на вътрешните работи Атанас Запрянов, Бисер Минчев и Ивелина Дундакова, както и военнослужещи със заслуги в нейния заключителен стадий.

На въпрос за опциите за повишение на възнагражденията на военнослужещите, министър Тагарев разясни, че Министерството на защитата е внесло план на решение в Министерския съвет и предстоят диалози с Министерството на финансите.

„ Има всички нужни предпоставки това да се случи, считано от 1 януари. В Закона за бюджета средствата ги има, належащо е малко по-добро координиране на национално ниво “ , уточни той.

Той добави, че военнослужещите не би трябвало да се безпокоят от популяризираните клюки за премахването на 20-те заплати, които получават при пенсиониране .

„ Министерството на защитата няма желание да отстранява член 227 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България “ , безапелационен беше той.

Процедурата за закупуване на новите 3D радари е в ход , уточни министър Тагарев, в отговор на въпроси на медии. По думите му, тази процедура е лишила година и той е предпочел да не я бави повече. Междуведомствената комисия е предложила решение, което е одобрено от министъра на защитата. Фирмата, класирана преди всичко, е поканена на договаряния.

„ Надявам се договарянията да протекат в период, след което ще внесем в Народното събрание план за капиталов разход, който следва да бъде одобрен “.

Процедурата би трябвало да се реализира тази година. В хода на процедурата е реализирана с 25 % по-ниска цена , уточни той.

В отговор на въпрос на публицисти за стадия, на който е стигнала подготовката на инфраструктурата на Трета авиобаза по отношение на приемането на новия военен аероплан, министър Тагарев акцентира, че Министерството на защитата продължава да позволява зародилите проблеми.

„ Все още има съществени опасности за навременната подготовка на инфраструктурата за посрещане на първите самолети “ , съобщи той.

Има компании, които са склонни да се откажат от осъществяването на договорите си, защото са поискали внезапно повишение на цената на тези контракти . Министерството на защитата не е склонно да удовлетвори тези претенции, уточни той.

Пресконференцията стартира с минута безмълвие в памет на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който умря през вчерашния ден.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР