Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да

...
Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да
Коментари Харесай

Янка Такева: Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата

Задача номер едно на постоянното държавно управление е допустимо най-бързо да одобри бюджета за 2023 година. За това подсетиха десетките митинги на всички синдикати в България, които се организираха в разнообразни градове през последните седмици.

Протестираха учители, чиновници на Националния застрахователен институт, на Комисията за отбрана на потребителите, Националното радио, културтрегери и всички, работещи в публичния бранш.

Синдикатите в България постоянно са в протестна подготвеност, а нарастването на заплатите у нас не е разкош, а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е действителен период за приемането на закъснелия Бюджет 2023.

" Съвсем обикновено е и е постижимо да се внесе бюджет с 3% недостиг и да има съответна политика по приходите, което да удовлетворява работещите в публичния бранш и да им компенсира изгубената покупателна дарба ", изясни Любослав Костов, основен икономист в КНСБ пред Българска национална телевизия.

Работещите в България в публичния бранш са повече от 500 хиляди. Според икономиста на КНСБ в бюджета ще са нужни към 700-800 милиона спомагателни средства, с цел да се компенсира инфлацията

" КНСБ провежда над 30 митинга през последните няколко месеца, било то в Национален осигурителен институт, било то в БНР, културата, читалищата и библиотеките. Опасявам се, че в случай че няма повсеместна политика за приходите, а не на парче, както се прави досега, цялото това нещо ще се придвижи пред Народното събрание като народен митинг ", разяснява Любослав Костов.

От Конфедерацията на труда " Подкрепа " даже слагат по-кратки периоди. Според тях е реалистично бюджетът да влезе в действие още на 1-ви юли.

" Именно в този момент е моментът, в който новото държавно управление би трябвало да внесе съответните промени, за които ние настояваме. Именно заради тази причина нашите протестни акции бяха преди приемането на бюджета и ще продължат, до момента в който той не се одобри и не бъде гласуван във тип, който да удовлетворява работещите. Има голямо напрежение в Национален осигурителен институт, там настояването е за 30 %, в Националния статистически институт заплатите са под 1000 лева, което е срамно ", изясни Кремена Атанасова, ръководител на САС " Подкрепа ".

Служителите в Комисията по досиетата пък взимаат до 900 лева Преди към два месеца с искане за 30% нарастване стачкуваха и от Комисията за отбрана на потребителите. Учителите също стачкуваха преди седмица. Те чакат погашение на към този момент признатото нарастване на заплатите им още от 1 януари.

" Още от идната седмица започваме договаряния в тази посока. Аз съм надълбоко уверена и имам вяра на новото държавно управление, тъй като такива са им политиките по време на предизборната акция ", сподели Янка Такева, Председател на синдиката на българските учители.

Заплатите на учителите ще бъдат 125% над междинната работна заплата. 544 милиона лв. са общо отпуснатите средства за образования в проектобюджета, който следва да се одобри. От синдиката ще упорстват и за повишение на средствата за поддръжка на детските градини и учебните заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР