Зад всяка беда или сполука в своя живот древните славяни

...
Зад всяка беда или сполука в своя живот древните славяни
Коментари Харесай

Могъщи богове от славянската митология

Зад всяка неволя или удача в своя живот античните славяни виждали намесата на боговете. Животът съгласно божествените закони, които са в действителност законите на природата е това, което съставлява полезност в древността.

Ето кои са висшите славянски богове, символизиращи мощност и мощ, на които хората се покланяли.

Славянският господ Белобог/Белун

Белобог е едно от най-архаичните божества в славянската митологична система. Съвсем закономерно това е богът на светлината, на щастието и шанса, на плодородието и изобилието, на положителното. Белобог е антагонистът на мрака, злото, нещастията и всичко, което помрачава живота.

Това провидение от славянската митология е изначален демиург - цялостна диаметралност на Чернобог, отъждествяван с бога на злото, с който е в непрестанно битка.

Славянският господ Велес/Влас

Етимологичната основа на божеството с това наименование е неразбираема, защото идва от думата влас - косъм, коса. Той е облечен в кожи съгласно вярванията и е скотовъдец. Неговата роля е на господ на мъдростта, магията, познанието, само че и на скотовъдството и настойник на стадата.

Според вярванията Велес населява приказна градина на края на земята, където е входът на Долната земя. В този смисъл извършва и ролята на господ на мъртвите, само че се свързва повече с прераждането, завъртането на виталния цикъл.

 Славянски господ Чернобог

Славянският господ Дажбог

Това е прелестният славянски господ на слънцето, което подарява хората със светлина и топлота, обезпечава изобилие и благосъстояние. В визиите на хората той е хубав млад господ със златна коса, който заран впряга колесницата си с 12 коня и осветява земята с кръглия си златен щит, който хората назовават безоблачен диск.

Славянският господ Жаровит/Яровит

Това провидение е могъщо със своята мощ и гняв. Жаровит е славянският господ на войната, борбите, оръжията. Наред с това на него хората дължат летните жеги, сушата, пожарите и други естествени несгоди. По време на пердах славяните носели реликвен щит, за който вярвали, че принадлежи на бога и по този начин той бди над тях, осигурявайки им победа.

Славянският господ Перун

Освен Лада, господ Перун е другото славянско провидение, познато и почитано освен от славяните. Това е висшият господ, гръмовержец и притежател на бурите и дъжда, поради което на него се гледа и като на създател. Без подозрение това е най-могъщото провидение, почитано от славяните. Перун е наследник на Сварог - богът на небето и първичния огън, който е основател и създател на света. Перун измества миролюбивият господ Сварог и става висш заповедник на света и хората.

 Славянски богове

Могъщите славянски богове съставляват голям мавзолей, в който всеки господ има отредено място и роля. Хората им се покланят и измолват тяхната поддръжка и протекция или търпят санкции поради отклоняването от верния път в живота.

Вижте също: Кои са славянските богини

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР