Зад водопад в щата Ню Йорк се крие вечен пламък,

...
Зад водопад в щата Ню Йорк се крие вечен пламък,
Коментари Харесай

Водопадът на вечния огън

Зад водопад в щата Ню Йорк се крие безконечен пламък, чиято тайнственост надминава хубостта му, написа Live Science. Той е един от към стоте " естествени безконечни огньове ", захранван от природен газ, който изтича от земните глъбини, изяснява Арнт Шимелман от Университета на Индиана. Но даже и измежду тази рядка група пламъкът е неповторим.

Запален евентуално от коренните поданици на Америка преди стотици години, той се зарежда от геологичен развой, какъвто не е следен до момента в природата, твърди Шлиман.

Обикновено подобен вид природен газ идва от ситуирани надълбоко в земята, антични и горещи скали (шисти). Налягането и високите температури разрушават органичните молекули в шистите, създавайки по-малки молекули природен газ, изяснява Шимелман. Но в тази ситуация скалите, които зареждат пламъка, са не по-топли от „ чаша чай ”, геологично доста по-млади и по-плитки, в сравнение с би трябвало. Учените заключават, че газът се образува по друг метод - с помощта на катализатор, който основава органичните молекули в шистите.

Снимка: Christopher P / Shutterstock

Това изказване, съществуващо от много време, дълго се е възприемало като чудноватост, в която никой не вярвал, споделя Шимелман. „ Смятаме, че има различен метод за генериране на газ на това място, а евентуално и на други места. Ако в действителност е по този начин, имаме доста повече запаси на шистов газ, отколокото сме мислили ”, отбелязва той.

Заедно с сътрудника си Шимелман взел участие в план, чиято цел била да мери тъкмо какъв брой метан изтича от земните глъбини в част от територията на Съединени американски щати. В нейните рамки попадал и безконечният пламък в Честнът Ридж парк в щата Ню Йорк.

Към него ги насочва Джузепе Етиопе от италианския Национален институт по геофизика и вулканология, специалист по така наречен „ безконечни огнове ”, който го нарича  „ най-красивият в света ”. Резултатите от проучването са оповестени в сп. Marine and Petroleum Geology. Екипът открива, че 30 % от приключванията на метан в света са от естествени източници. Според учените „ безконечните огньове ” са потребни и е добре да се основават при опция, тъй като огънят преобразува метана във въглероден диоксид, който задържа 20 пъти по-малко топлота в атмосферата спрямо метана.

Въпреки всичко явлението е необичайност. В множеството случаи природният газ пробива в почвата, където хранещи се с метан бактерии го преработват във въглероден диоксид или излиза на място, където не може да се поддържа горене. В случая с пламъка край Ню Йорк, газът прониква в естествено куха ниша, където гори непрестанно. А водопадът добавя магическата панорама.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР