Зад усмивките около възстановения динамизъм във френско-германските отношения и в

...
Зад усмивките около възстановения динамизъм във френско-германските отношения и в
Коментари Харесай

"Франция се връща в играта" - ще засенчи ли Макрон Меркел в Европа

Зад усмивките към възобновения динамизъм във френско-германските връзки и в Европа все по-ясно се оформя съревнование сред Еманюел Макрон и Ангела Меркел за лидерската позиция в Европа.

" Дипломатическият триумф ", който представляваше за новия френски президент визитата на американския му сътрудник Доналд Тръмп предходната седмица в Париж за националния празник на 14 юли, предшестван от триумфа с визитата на съветския държавен глава Владимир Путин в края на май, даде нов образец за настоящото преразпределяне на функциите.

" Франция се връща в играта ", счита Жан-Доминик Жулиани, ръководител на Фондация " Шуман ", профилирана по европейските въпроси.

" Промяна на салдото "

" Има смяна на салдото в връзките с Германия, която бе нужна ", прибавя той. Германската канцлерка от години господства на европейската дипломатическа сцена, без да има противници.

След Брекзит и избирането на новия американски президент тя даже бе оповестена от англосаксонските медии за новата " лидерка на свободния свят ", на фона на подема на популисти и автократи. Това е статут, за който самата Ангела Меркел не желае въобще да чува. Доминиращата ѝ роля в Европа от години се дължи по-скоро на стичане на събитията, в сравнение с желанието ѝ.

Оплетена в стопански компликации, в неизгодно състояние поради рекордно ниската известност на някогашния си президент Франсоа Оланд, която го лишаваше от пространство за маневриране, Франция в продължение на много дълго време Франция бе в обстановка, при която гласът й съвсем не се чуваше. Друга огромна страна в Европейски Съюз, Англия, излезе сама от играта за ръководство на делата на континента по разнообразни аргументи - поради Брекзит.

Полша е упреквана в властнически уклон и гласът й не се чува, макар че американският президент я посети тъкмо преди срещата на Г-20 - аудиенция, която притегли вниманието. Италия и Испания са отслабени стопански.

Идването на власт на Еманюел Макрон способства за новото размесване на картите.


© Bpa, Reuters

Макрон и Меркел пътуват за Париж след срещата за Западните Балкани в Триест на 12 юли.

Посещението на Доналд Тръмп в Париж, предшествано от голям брой демонстрации на съгласие сред новия френски президент и неговия американски сътрудник по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, бе следено със смесени усеща в Германия.

" Германците бяха сюрпризирани от оповестяването на визитата на Тръмп в Париж ", акцентира дипломатически източник. " С този жест Еманюел Макрон желае да поласкае американския президент и да се покаже като водач на Европа ", акцентира тази седмица сп. " Шпигел ".

Докато Еманюел Макрон протяга ръка на Доналд Тръмп с вярата да го задържи " в (своя) кръг ", Ангела Меркел избра твърдия метод по отношение на американския президент и не стопира да подлага на критика неговата податливост към протекционизъм и решението му да се отдръпна от Парижкото съглашение за климата. " Няма да прикриваме разликите ", съобщи тя на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Хамбург.

" Разпределение на функциите "

Дали става дума за ново систематизиране на функциите сред Берлин и Париж?
Приемайки Доналд Тръмп с огромна помпозност, Еманюел Макрон " не подвигна очи към небето и не изнесе проповеди, както направи канцлерката Меркел на срещата на Г-20, а го посрещна с впечатляващ боен церемониал, другарски думи и доста положителни пожелания ", означи в неделя швейцарският ежедневник " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

" Има чувство, че Макрон може да размени Меркел като водещ посланик на Европейски Съюз ", прибавя вестникът.

Ангела Меркел няма постоянно да се задоволява с ролята на " неприятното ченге ". Засега тя й е по-скоро потребна: Меркел взе участие в предизборна акция и през септември ще се кандидатира за четвърти мандат. Американският президент има рекордно ниска известност в немското публично мнение. Известна смяна на салдото също така няма да разсърди Ангела Меркел, чиято страна не се стреми да управлява сама Европа.

Часът на истината в новото й опълчване с Еманюел Макрон обаче ще удари след изборите в Германия, когато полемиките за реформирането на еврозоната ще влязат в дневния ред. А позициите на Берлин и Париж към момента са надалеч едни от други. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР