Зад решетките остават соченият за организатор на схемата д-р Ненко

...
Зад решетките остават соченият за организатор на схемата д-р Ненко
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста петимата задържани за източването на Здравната каса в Пловдив


Зад решетките остават посоченият за уредник на схемата доктор Ненко Василев, проф. Ростислав Костадинов и тримата помагачи - Веселина Николова, Златка Бързашка и Пламен Коларов. Именно Коларов е направил признания пред арбитър.

Предстои да бъдат изискани запори върху сметките и имуществото на арестуваните. На този стадий обвиняването към тях е за документна машинация и вреда за бюджета на НЗОК в размер на 815 хиляди лв..

" От всички протоколи, които са издадени, към този медицински център са 5 милиона и 200 хиляди лв.. Още към 4,5 милиона ние би трябвало да разберем дали правомерно или непозволено са постъпили или не ", съобщи прокурор Димитър Пехливанов от Районната прокуратура в Пловдив.

" Днес несъмнено се откри, че доктор Ростислав Костадинов не е съставил нито един от протоколите, визирани от прокуратурата в повдигнатото му обвиняване ", показва юристът на един от обвинените - Стефан Петков.

След решението на Районния съд в Пловдив за непрекъснатото задържане на петимата упрекнати за източване на Здравната каса прокурор Димитър Пехливанов даде повече детайлности за помагачите в групата и метода, по който те са събирали данни за своята активност.

След като са се представяли за медици, те са обяснявали на хората, че им се поставят медицински средства. Питали са ги дали имат диагноза или заболяване, в резултат на това по тяхна преценка са им предоставяли ортопедични обувки.

Това не е съобразено със закона и също по този начин те не са били лекари, съобщи прокурор Пехливанов и продължи:

" Искам тук да се обърна към всички тези хора, които имат потребност - би трябвало да се премине през лекарска комисия, не приемайте медицински помощни средства, без да сте минали през лекарска комисия, тъй като това преди всичко ощетява вас. Не се знае какво получавате. На второ място, може да се наложи един ден да се връщат, в случай че се откри, че са непозволено получени. И на трето място - не се знае какво са ви изписали и какво ви доставят в реалност, тъй като по делото имаме изписани помощни средства за 7000 лв., а са доставени за 1000 лв.. И хората са увещавани да се подписват на протоколи, че са ги получили. "

Схемата почнала да работи през юли 2022 година, когато са признати промени в Наредбата за здравната експертиза и правилника за използването ѝ. Тези промени изискват лицата с друга степен на неработоспособност да минават лекарски прегледи, които да открият нуждата от приемане на помощни средства.

Тогава бил основан мним медицински център " Медлайф " с четири експертни комисии, формирани от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който почнал да издава протоколи, имал две сдружения и магазин за помощни средства.

Данните на лица, които имали потребност от тези средства, се набавяли посредством дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и чиновниците на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР