Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот

...
Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот
Коментари Харесай

Лекари от ИСУЛ алармират: Здравословният живот може да бъде опасен

Зад прекомерната обсебеност от здравословно хранене и метод на живот могат да се крият съществени психози, сигнализират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни болести и диетика към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. При тях все по-често попадат младежи, които вместо да се подкрепят, вредят на здравето си с прекомерни тренировки и ограничавания.

Орторексия 
В диетологията за тези нарушавания към този момент са основани и нови термини. Орторексия е, когато даден човек е изцяло захласнат от здравословното хранене. „ Тези, най-вече младежи, непрестанно търсят храни, които са с по-малко наличие на сол, захар, калории, въглехидрати, оповестени като потребни храни. В този си блян обаче те постановат ограничавания върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, напълно изключват въглехидратните. Но не е единствено структурата на хранене. Тези хора стартират да имат психогенни и поведенчески нарушавания. Те са захласнати от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин “, споделя доцент доктор Даниела Попова, шеф на клиниката.
Бигорексията
Друго такова нарушаване, което към този момент е публично прието от здравната общественост, е бигорексията. Това е модел на хранене, при който индивидите са захласнати да вършат мускулна маса. „ Наскоро през нас мина подобен пациент, който заяви, че изяжда по 2 кг пилешко месо дневно, 2-3 яйца, протеинови добавки, тъй като има такава тенденция от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да наподобява доста мускулест, един подобен човек в действителност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес “, предизвестява доцент доктор Попова. Тя дава и различен образец с 18-годишен юноша, който след прекомерна приложимост на протеини е развил хипертония и в следствие е получил мозъчен инсулт.
Прегнорексията
Като доста рискова наклонност лекарите дефинират прегнорексията, при която бременни дами, в устрема си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от значими нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развиване.
Животозастрашаващи положения
Все по-често в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната за лекуване на метаболитни нарушавания, която е една от дребното в България, профилирана в лекуването на хранителни нарушавания като анорексия и булимия, одобряват пациенти с тези болести. За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са рискови, само че при верен метод добре повлияни, един път отключени, анорексията и булимията са за цялостен живот. Най-застрашени са младежите и младежите, чиято душeвност е доста нежна и всяка насмешка за тежестта може да отключи тези животозастрашаващи положения. Но в клиниката са имали и пациентки (по-често от тези болести боледуват жените), които са на и над междинната възраст. В тези случаи анорексията или булимията нормално са разследване от някакво неподходящо събитие (смърт на непосредствен човек, разлъка, бракоразвод, претърпян психострес в детството).

„ Важно е да се знае, че водеща роля при лекуването на анорексията и булимията имат психиатрите, защото това са на първо място заболявания на душeвността. Нашата роля като ендокринолози и експерти по храненето е да оценим какви са провалите върху организма и да подпомогнем възобновяване му с хранителна стратегия, основана самостоятелно за всеки пациент. Лечението е гратис, по клинична пътека, като от самото начало вървим един до друг с психиатъра на болничното заведение, доктор Фани Цуракова, която има богат опит с сходни пациенти “, разяснява доцент доктор Даниела Попова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР