Зад пределите на либералните демокрации...Свежите февруарски социологически проучвания показват, че

...
Зад пределите на либералните демокрации...Свежите февруарски социологически проучвания показват, че
Коментари Харесай

Европа отново ще трябва да се „откаже от принципите“

Зад рамките на демократичните демокрации...

Свежите февруарски социологически изследвания демонстрират, че Европа е " без изключение за Украйна ": 91% от европейците са съгласни с даването на филантропична помощ на Киев, 88% - за приемането на украинци в Европейския съюз, 77% - за даване на финансова помощ, 74 % - за налагането на стопански наказания против Русия, държавното управление, компании и лица, 67% - за възбрана на излъчването на съветските държавни медии, 65% - за финансиране на покупката и доставката на военна техника за Украйна.

Остава обаче въпросът за какво при такава единомислеща поддръжка единствено 56% % от европейските жители са удовлетворени от реакцията на Европейски Съюз на „ съветската инвазия “, а останалите 44% не са? В същото време „ Евробарометър “ свидетелства, че покачването на цените и инфлацията, които се трансфораха в „ реакция на Европейски Съюз на нашествието “, се смятат за един от най-важните проблеми от една трета от европейците!

Вторият по значимост проблем, посочен от над една четвърт, е рецесията с енергийните доставки, директна последица от политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия. И като цяло 63% от европейците правят оценка европейската стопанска система като „ неприятна “. Откъде идва " всеобщата взаимност "?

Процентите на тази „ взаимност “ очевидно не съответстват с „ процентите на проблемите “, които нарастват в Европейски Съюз заради антируските наказания.

„ Руската инвазия в Украйна принуди Европейски Съюз... да се откаже от съветските изкопаеми горива “, написа Еuractiv. „ Усилията на Европейски Съюз за диверсификация обаче не са без нови опасности. “

Възниква точно това " обаче "! Няма друга страна с изключение на Русия, която толкоз дълго и старателно да извършва отговорностите си към Европа, като е главният снабдител на изкопаеми горива за Европейски Съюз. През 2021 година съветският експорт покриваше 40% от газовите запаси в Европейски Съюз, 30% от суровия нефт и 30% от търсенето на каменни въглища. А в този момент?

„ Благодарение на нашите групови старания и в символ на взаимност с Украйна спряхме вноса на въглища от Русия, елиминирахме 90% от съветския импорт на нефт, а доставките на газ по тръбопроводи бяха доста понижени “, сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Сега, с цел да се отбрани бъдещата енергийна сигурност на Европейския съюз, ще би трябвало да се работи интензивно. Въпреки титаничните старания, Европа не се е освободила изцяло от съветските енергоносители и към момента изпраща пари на „ агресора “ в подмяна на доставки на въглеводороди от него. От началото на специфичната интервенция Европейски Съюз е платил на Русия съвсем 140 милиарда евро за изкопаеми горива. А това е отвратително за Брюксел.

Европейският съюз разчиташе на Съединени американски щати. Миналата година потенциалът за експорт на LNG от Съединени американски щати беше 102,4 милиарда кубически метра. През 2023 година той ще бъде повишен до 119,8 милиарда заради връщането в употреба след пожара на завода във Фрийпорт и откриването на нова линия на завода за полутечен природен газ Calcasieu Pass в Луизиана.

Да предположим, че целият този остатък ще отиде в Европейски Съюз и ще добави 17,4 милиарда кубически метра газ към 72-та милиарда, доставени от Съединени американски щати предходната година. Но цената на американския LNG, доставян в Европа, е 4-5 пъти по-висока от тази на съветските тръбопроводи. А и Европа употребява към 400 милиарда кубически метра годишно, а не 90...

Китай, който се облагодетелства най-вече от енергийните наказания против Русия, получи през миналата година към 22 милиарда кубически метра съветски газ, 53 милиона тона въглища и 33% повече електричество, става известно, още веднъж застава на пътя на Европейския съюз.

Преди година Китайската национална нефтена и газова компания подписа дълготраен контракт с Газпром за експорт на 10 милиарда кубически метра газ годишно. Всъщност Пекин получи 15,5 милиарда кубични метра предходната година посредством тръбопровода „ Силата на Сибир “. До 2025 година размерът на доставките по този водопровод ще нарасне до 38 милиарда кубически метра.

Освен това предходната година китайците са договорили 72 милиона тона полутечен природен газ по дълготрайни покупко-продажби, макар че по мнението на анализаторите, Пекин се нуждае от не повече от 66 милиона тона. Тоест Китай се готви да продава LNG на световния спот пазар.

Само за осем месеца на 2022 година Китай е изнесъл за Европа и Азия към четвърт милион тона LNG на стойност 449 милиона $. В съпоставяне с постъпленията от подобен реекспорт от миналата година (7,3 милиона долара) излиза наяве, че Пекин е почнал играта по нов метод - с огромни залози. И това е елементарно да се направи: съветският газ се транспортира до Китай при изискванията на спот контракти, които като предписание плануват опцията за препродажбата му.

И Пекин с наслада ще прибере каймака, до момента в който цените на горивата в Европа са високи. След като стана един от четирите най-големи купувачи на съветски газ, Китай самичък ще реши къде е по-изгодно да го продава - в Европа, Япония или Южна Корея.

„ Можете ли да приемете подобен свят, в който Китай управлява съмненията на цените на този пазар? “, зададе въпрос Кадри Симсън на кореспондента на Еuractiv. Ала скоро получи отговор от Пекин: китайските управляващи не разрешиха реекспорта на контрактуваните от китайските компании размери СПГ в другите страни – стартира да пораства китайската стопанска система.

В допълнение към изкопаемите горива, Европа зависи от Китай за други сериозни първични материали, както и за доставките на слънчеви панели. Според консултанта на мозъчния концерн Bruegel H. Fischer, за Европейски Съюз „ съществува риск от основаване на нови зависимости както от тези, които се смятат за другарски страни, като Норвегия или Съединените щати, само че също по този начин и от страни с властнически режими или тежък лист с нарушавания на човешките права, като Азербайджан, Катар.

Брюксел счита, че " очевидното решение би било в никакъв случай повече да не зависи толкоз мощно от един източник ". Ето за какво LNG би бил най-удобният вид за него: търговията с LPG се основава на интернационален пазар с голям брой снабдители. Въпреки това, останала без дълготрайни (руски) газови контракти, Европа е принудена да купува енергоносители на краткосрочните пазари, а това значи огромни ценови съмнения.

И още един горчив хап трябваше да бъде преглътнат от Брюксел от Сабина Вейанд, началник на комерсиалния отдел на Европейската комисия (DG TRADE): тя призна, че Европа на пазара би трябвало да „ укрепи своята мрежа от съглашения оттатък демократичните демокрации “. Отново ще би трябвало да се " откаже от правилата "...

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР