Зад фасадата на свободната търговия на Г-7 вече се усеща

...
Зад фасадата на свободната търговия на Г-7 вече се усеща
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 настояват за ограничаване на цените на петрола

Зад фасадата на свободната търговия на Г-7 към този момент се усеща повече от мириса на Госплан - остарелия руски централен комитет за обмисляне, написа европейското издание на Политико.

Подобно на апаратчици, които дефинират цените, водачите на Г-7 - индустриализираните демокрации в света - се събраха на годишната си среща в Баварските Алпи с проект за налагане на таван на цените на съветския нефт. Целта им беше да пресечен приходите, с които се финансира войната на президента Владимир Путин в Украйна, като в същото време се стремят да лимитират инфлацията за личните си жители.

Френският президент Еманюел Макрон обаче реши, че сходна целенасочена пазарна операция не е верният път. Вместо това в понеделник той предложи главозамайваща опция - апел за международно ограничение на цените на петрола, което ще изисква съдействието или принудата на главните снабдители, в това число страни като Саудитска Арабия и Нигерия, които членуват в картела на производителите ОПЕК.

 

Съединени американски щати, които в началото предложиха по-тесен съветски ценови таван и понастоящем са най-големият производител на нефт в света, бяха сюрпризирани от френския проект. Представителите на Съединени американски щати на срещата на върха бяха раздразнени, само че не и сюрпризирани от проекта на Макрон и обявиха, че имат вяра, че френският президент в последна сметка ще се поправи, само че че може да отнеме известно време, с цел да се уточнят детайлностите и да се реализира съглашение.

 

Германия, която е по-свикнала с фантастичните оферти на Макрон, реагира скептично на френската концепция, опасявайки се, че тя евентуално ще провокира изкуствено основан дефицит. Не беше ясно по какъв начин методът на Франция, учреден на договаряния, ще убеди царете на суровия нефт да отворят кранчетата. Проблемът е, че ОПЕК към този момент се съгласи да изпомпва още близо 650 000 барела дневно през юли и август, само че това не оказа помощ да се потушат опасенията на пазара, че провокираната от силата инфлация към този момент излиза отвън надзор.

 

Две други страни от Г-7 потвърдиха, че Макрон е предложил концепцията, само че се въздържаха да дадат мнение.

 

 Служител на Европейски Съюз съобщи, че Брюксел постоянно е подготвен да прегледа концепциите, препоръчани от Елисейския замък.

" Смисълът на президента Макрон беше да каже... че в случай че имаме ограничаване, то би трябвало да се ползва световно, което е предложение, направено в залата, което би трябвало да обсъдим довечера на срещи на шерпите, с цел да забележим какво стои зад него ", сподели служителят. " Но логиката, която запознат съм французите, и може би е по-добре да ги попитам какво в действителност стои зад това, е, че... можем да използван това в международен мащаб. "

" Но по-добре ги попитайте ", добави служителят на Европейски Съюз. " Можем да разгледаме всеки режим. "

 

Сбогом, свободен пазар

Това, което сякаш изискваше по-непосредствена спомагателна инспекция, беше по какъв начин водачите на най-богатите страни в света - постоянно най-гласовитите пропагандатори на свободния пазарен капитализъм и на интернационалната търговия, учредена на правила - внезапно се отхвърлиха от главните си правила за отворени пазари. Вместо това в този момент те одобряват тъкмо такива схеми за фиксиране на цените (потенциално картелна конструкция!), против които богатият свят от дълго време поучава по-бедните страни.

Някои икономисти напряко предсказаха злополука.

" Не виждам по какъв начин това би могло да се получи, защото това би било конфронтационен ход, на който производителите биха могли да реагират с понижаване на производството ", споделя Симоне Талиапиетра, енергиен анализатор в мозъчния концерн Bruegel в Брюксел. " Сега не можем да водим такава енергийна война. "

 

 Адам Позен, президент на Института за интернационална стопанска система " Питърсън ", мозъчен концерн във Вашингтон, беше още по-кратък. " Това ще се провали ", сподели той в изказване.

  Снимка: Getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР