Зад диригентския пулт застава маестро Йордан Дафов, солисти са: Мария

...
Зад диригентския пулт застава маестро Йордан Дафов, солисти са: Мария
Коментари Харесай

Произведения от Хайдн, Моцарт, Маскани и Вагнер на Великденския концерт в Бургас

Зад диригентския пулт застава маестро Йордан Дафов, солисти са: Мария Цветкова-Маджарова, Калина Попова, Яни Николов и Костадин Мечков
На 21-ви април, четвъртък, от 19 часа Държавна опера – Бургас е подготвила обичайния си празничен концерт, отдаден на най-светлия християнски празник. Зад диригентския пулт застава именитият маестро Йордан Дафов, който е притежател на премията „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и почитан диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост. Маестро Йордан Дафов, означи своя 82-годишен рожден ден през м. февруари т. год, през същия месец бе зад диригентския пулт на симфоничния концерт със солисти пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови, минал с огромен триумф в залата на Бургаската опера, а при започване на март дирижира Тържествения концерт по случай Трети март, народен празник на Република България. Солисти на огромния празничен концерт в Месата от Йозеф Хайдн в четвъртък ще бъдат: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Калина Попова – мецосопран, Яни Николов – тенор и Костадин Мечков – бас. Концертмайстор е Ваня Златева, която неотдавна бе удостоена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „ Кристално огърлие “. Във Великденския концерт взе участие и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова и Детски хор „ Милка Стоева “ с диригент Светла Стоева. Младите артисти от хоровата групировка участваха в края на март с огромен триумф в постановката на операта „ Кармен “ от Жорж Бизе на бургаска сцена.

В програмата на симфоничния концерт на 21-ви април в залата на Операта ще прозвучат: симфонична интерлюдия „ Вълшебствата на Великия петък “ из операта „ Парсифал “ от Рихард Вагнер; Симфония №21 от Волфганг Амадеус Моцарт, Интермецо из операта „ Селска чест “ от Пиетро Маскани. Като празнична кода на концерта ще прозвучи Нелсън меса от Йозеф Хайдн, елементи: Kyrie, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei, Dona Nobis.

Ето и споделените страсти на солистите преди концерта: „ Хайдн е един от най-сложните композитори за осъществяване. Изисква се доста виртуозност и акуратност, музикално и механически овладян глас. Нелсън меса е извънредно красива и вдъхновяваща.Щастлива съм, че ще ни се случи в този състав и с този диригент.Маестро Дафов е пример за точност в поднасянето на създателя.Заповядайте да съпреживеем дружно този празник! “ – Мария Цветкова-Маджарова, сопран;

„ Голяма чест е за мен да вземам участие в концерта на маестро Йордан Дафов. Благодаря на управлението на Държавна опера – Бургас за шанса да се докосна до творчеството на Хайдн и по-специално в няколкото елементи на красивата меса Лорд Нелсон, творба, написана във време на мощен боязън за бъдещето на Австрия. С прелестните ми сътрудници Ви чакаме на Велики четвъртък от 19 часа в залата на Операта! “ – Калина Попова, мецосопран;

„ Изключително наслаждение за мен и моите сътрудници е да вземем присъединяване в годишния концерт на маестро Йордан Дафов. Тази година на Велики четвъртък ще се потопим в няколко фрагмента в месата на Лорд Нелсън на Хайдн. За мен е същинско наслаждение да бъда част от това събитие! Каня бургаската аудитория в четвъртък от 19 часа в залата на Операта, дружно да се потопим в това необикновено произведение в навечерието на най-светия християнски празник Великден! “ – Яни Николов, тенор;

„ Скъпи другари на музиката, бургазлии и посетители на града, аз и моите сътрудници Ви каним на нашия обичаен великденски концерт на 21-ви април. Нека в навечерието на този ярък празник Великден дружно се насладим на красивата музика на Хайдн в осъществяване на солистите, оркестъра и хора на Бургаската опера, под вещото управление на маестро Йордан Дафов. Надявам се огромното удоволствието и задоволство, което изпитваме като реализатори, да предадем и на вас нашата аудитория. “ – Костадин Мечков, бас.

В благословените дни преди Великден Държавна опера – Бургас пожелава на всички фенове на музикалното изкуство естетика, мир, благополучие и обич – като най-човеколюбивото измерение на Бог, пресътворен в земните каузи!

Билети за празничния концерт могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, както и в мрежата на Grabo и Eventim.

За диригента маестро Йордан Дафов:

Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на актуалната българска диригентска школа, прочут като диригент с висока музикална просвета и почитан поради неповторимата си техника на диригентство. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 година като млад диригент взима майсторски клас по разбор, комбинация и хармония при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 година стартира като диригент на Варненска филхармония. През 1977 година е артистичен шеф и основен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 година става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като по едно и също време с това е и основен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка съумява да си извоюва името на един от най-хубавите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 година е артистичен шеф и основен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас взаимно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 година е шеф и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за Българска национална телевизия и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „ Утринна музика и серенади “ (за струнен оркестър), „ В профил и анфас “ (за огромен симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни сформира, театрална музика. Маестро Дафов е притежател на премията „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и почитан диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост.

За солистите:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран:

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров ”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален спектакъл “Стефан Македонски ”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно взе участие в интернационалните планове с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, Съединени американски щати. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро ”, Деспина, Фиордилиджи от “Така вършат всички дами ”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан ”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая ” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар ” на Росини, Виолета от „ Травиата ”, Джилда от „ Риголето ”, Оскар от „ Бал с маски ” на Верди, Адина от „ Любовен балсам ”, Норина от „ Дон Паскуале ” на Доницети, Мюзета и Мими от „ Бохеми ”, Лиу от „ Турандот ” на Пучини, Щаси и Силва от „ Царицата на чардаша ” на Калман, Адела от „ Прилепът ” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 година Музикант на годината за 2017 година в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по стратегия „Хоризонт“ на БНР.

Калина Попова, мецосопран:

Мецосопраното Калина Попова е приключила АМТИИ – гр. Пловдив. Играе в редица функции в спектакли на Държавна опера – Бургас: Марчелина в операта „ Сватбата на Фигаро “ от В. А. Моцарт, Юнона в комичната опера „ Хубавата Елена “ от Жак Офенбах, Джована в операта от Джузепе Верди „ Риголето “, Професора в музикалния театър за деца от Атанас Косев „ Снежанка “, Стрина Гена в музикалната комедия от Георги Костов „ Четиримата близнаци “, Леля Грета в операта за деца „ Макс и Мориц “ от Александър Йосифов, Берта в „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, Клотилде в „Норма“ от Винченцо Белини и други Калина Попова взе участие и в концертни спектакли, продукция на Държавна опера – Бургас. Отскоро се грижи и за грима и перуките на артистите на Бургаската опера.

Яни Николов, тенор:

Възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ град Бургас със компетентност кларинет. Носител на голям брой награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София, със компетентност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е видян и първите функции не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски планове на акд.Пламен Карталов. Участник в голям брой майсторски класове на международни артисти и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова, Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други.

Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни измежду тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост реализатор в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското държавно управление.

Костадин Мечков, бас:

Дипломира се във вокалния факултет на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ с класическо пеене в класа на проф. Илка Попова. Преди и след дипломирането си получава награди от национални и интернационалните състезания – първа премия от състезанието „ Светослав Обретенов “, трета премия от Международен конкурс за млади оперни реализатори „ Елена Николай “. Дебюта си прави на сцената на Държавна опера – Варна в „ Севилския бръснар “ през 2010, като през същата сцена извършва ролята на Колин в „ Бохеми “ в Софийска опера и балет. Чест посетител на Софийска опера и балет, Софийска филхармония, оперните театри във Варна, Стара Загора, Пловдив и Бургас. Гостува на задгранични оперни подиуми като „ Auditorio nacional “ в Мадрид и „ Bunka Kaikan “ в Токио. Участник в майсторските класове на Райна Кабаиванска в интервала 2010-2016 година Три следващи години печели стипендии за образование в Сиена и Модена, Италия. Участва в концерта „ Звездите на операта “ в НДК, отдаден на 80 годишния празник на Райна Кабаиванска.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР