Зачестяват сигналите за мръсен градски транспорт. За проблема съобщават възмутени

...
Зачестяват сигналите за мръсен градски транспорт. За проблема съобщават възмутени
Коментари Харесай

Возят ни в нов, но мръсен градски транспорт

Зачестяват сигналите за замърсен градски превоз. За казуса оповестяват възмутени жители в обществената мрежа.

Това предизвика „ Телеграф “ да ревизира какво е ситуацията с чистотата в тях в няколко града на страната.

Като едни от най-замърсените транспортни средства, които съгласно хората не се чистят или е толкоз рядко, че не си проличава, са трамваите, движещи се по линии 4, 11, 12, 20, 22, 23. Макар и нови, към този момент нечистотия може да забележим и в „ Песи “-те, като за образец може да се даде линия 1. При рейсовете – едни от най-мръсните са тези по линия 78, 79, 285, които постоянно се обслужват и от остарели рейсове. При тролеите и в метрото обстановката е по-добра.

Зам.-директорът на „ Столичния електротранспорт “ Иво Василев ни твърди, че всекидневно се чистят колите на градския превоз и изяснява, че това се прави от компании, които са спечелили социална поръчка “. Според него по този метод им излиза доста по-евтино, в сравнение с преди години, когато на щат са имали 100 чистачки. По негови калкулации за 1 година в този момент те заплащат 550 000, до момента в който в случай че това се прави от техен личен състав, ще им коства 1.8 млн. лв.. От думите му стана ясно, че така наречен всекидневно разчистване, което включва метене, събиране на боклуци и бърсане на прахуляк, коства към 2-3 лв. на трамвай. 20 лв. пък коства главното разчистване, което включва и външно миене, като мивката в гаража е благосъстоятелност на сдружението и се експлоатира от частните компании. Зам.-директорът е и безапелационен, че старите возила не са толкоз мръсни, колкото захабени от дългия експлоатационен интервал. Той сподели, че при сигнал или открито некачествено разчистване не заплащат за осъществените действия на компанията за съответното транспортно средство.

За разлика от електротранспорта рейсовете се почистват от личен състав, работещ в предприятието. Павлин Василев, който е заместник-директор на „ Столичния автотранспорт “, е безапелационен, че всеки ден се хигиенизират транспортните средства..Василев изясни, че в най-студените дни се стопира миенето, само че през тази година не е имало подобен случай. Според него за замърсяването на рейсовете заслуга имат и пасажерите, които си оставят отпадъците или цапат, и това също основава чувство, до момента в който транспортното средство не се прибере в гаража, че не се почиства, а това не е по този начин.

Мръсни са рейсовете в града под тепетата, описа Неделина Мисчиян, само че това не е единственият проблем. „ Има линии, които не са и постоянни “, добави тя и подчертава на обстоятелството, че рейсовете са нови, само че дребни. Една от проблематичните линии е 21, от която неотдавна в обществената мрежа се появиха фотоси, показващи мръсотията и драсканиците във возилото, както и счупено на половина ходило в салона.

Градът е първенец във връзка с чистотата на градския превоз, споделят поданици. „ Автобусите в Бургас са доста чисти. Нови са, част от тях са електрически “, сподели Кристина Божинова. Тя добави, че в градския превоз има кондуктори, които се грижат да няма нередовни пасажери.

Добромир Радушев

Все по-малко са амортизираните и мръсни рейсове във Варна след обновяването на автобусния парк с нови екологично чисти машини. Въпреки това не престават недоволствата за мръсни возила, като постоянно се показват линиите 31 и 31А. Невия Попова показа, че е разочарована от неприятното и амортизирано положение на рейсовете, които се движат по тях. „ В някой от пиковите часове се пуска доста дребен остарял рейс, в който вътре пуши повече, в сравнение с извън “, акцентира тя.

Мръсни рейсове се движат и по линия 17. От общинския транспортьор оповестиха, че са почнали дейни инспекции и постановат наказания за замърсен рейс, за слушане на мощна музика от водача, както и за пропусната спирка или неспазване на разписанието.

Владимир Симеонов

Почти всички рейсове, които сега се движат в Благоевград, са втора употреба, само че са чисти, топли и комфортни. В устрема си да дават по-добри условия на пасажерите община Благоевград ще закупи 6 електробуса, които ще обслужват нови линии от градския превоз. Предстои да бъдат построени и 3 зарядни, които да обслужват транспортните средства. Електробусите ще бъдат обезпечени по план „ Интегриран градски превоз на град Благоевград ”.

Превозните средства са нископодови, с двойна врата, инсталирана вдясно от придвижването, за обезпечаване на оптимален комфорт за пасажерите в неравностойно състояние, както и за родители с колички.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР