Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми

...
Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми
Коментари Харесай

Кратом – новата модерна дрога, която плъзна из страната

Зачестяват опитите за внасяне на наркотични субстанции под разнообразни форми у нас. Особено настоящи в последно време са чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, само че които водят до съществено пристрастяване и имат рискови токсични резултати.

Един от най-новите типове дрога, която пробва да откри пазар у нас е кратом. Митническите чиновници от Борба с наркотрафика в последно време все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в листата с рискови опиати като кокаин и хероин.

" Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, тъй че единствения път, това е с въздушни карго колета, въздушни куриерски колета. Миналата година, през 2021 година, открихме 3 колета с кратум, общо количество към 3 кг. В куриерски и пощенски колета, това е главния метод ", изяснява пред bTV Стефан Бакалов, шеф на отдел Борба с наркотрафика " в Агенция Митници.

При опита да бъде импортиран, кратомът постоянно е заявен като безопасен чай.

" Кратомът на тип, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също по този начин се използва като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко наличието на кратум, тогава резултатът е подтикващ. Обратното е опияняващ резултат ", добавя Бакалов.

Именно това е и новата вълна освен у нас, само че и в Европа през последната година. Употребата на сякаш здравословни чайове и билки, които водят до взаимозависимост, а при предозиране и до съдбовен излаз.

" Така наречени артикули, които звучат прелестно, всекидневно, вместват се в wellness, healthiness, т.е. в здравословни стратегии, обаче с отровен, увреждащ и рисков резултат, изключително когато засягат централно-мозъчните функционалности - могат да доведат до остри психологични и психотични разстройства ", посочи доктор Александър Канчелов - експерт по терапия на зависимости.

Най-често в клопката подадат младежите, които опитват, подведени от изказванията за безобидността им.

" Родителите по предписание схващат последни и най-лесно се подвеждат. Но всяко отклоняване от естественото психологично положение, държание и реакции, тип психомоторика, придвижване - би трябвало да бъде мощна тревога. И при всяко подозрение да търсят умел експерт, с цел да не се окаже, че се подвеждат и закъсняват прекалено много ", споделя още доктор Канчелов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР