Зачестиха постъпващите сигнали за бедстващи щъркели в РИОСВ-Варна. От началото

...
Зачестиха постъпващите сигнали за бедстващи щъркели в РИОСВ-Варна. От началото
Коментари Харесай

23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели провериха РИОСВ - Варна

 Зачестиха постъпващите сигнали за бедстващи щъркели в РИОСВ-Варна. От началото на месец август специалистите се отзоваха на 23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели. При осъществените инспекции е открито, че най- честата причина за случаите е заплитането на екземплярите в електропроводните линии.

Миграцията на Белия щъркел (Ciconia ciconia) от България към южните страни стартира от началото на август и продължава до края на септември. През този период  образуват огромни ята, като летят единствено денем и почиват през нощта. Предпочитани места за отмора от щъркелите са желязо-решетъчните опъвателни стълбове и стоманено-бетонните носещи стълбове, част от електроразпределителнта  мрежа, защото там екземплярите са предпазени от други хищни животни. Предвид огромният им брой и конкуренцията за място, постоянно някои от птиците допират жиците под високо напрежение и умират от формираната волтова дъга.

С цел запазване на Белия щъркел (Ciconia ciconia) се подхващат дейности по обезопасяване на електропреносната мрежа от отрасловия енергиен оператор. С приоритет са местата където имаме открити мъртви екземпляри.

Ранените екземпляри се настаняват в избавителни центрове, където се поставят нужните грижи за тях. След това биват пускани още веднъж на независимост.

Съгласно Закона за биологичното многообразие мъртвите екземпляри следва да бъдат оставени на мястото където са открити.

При намиране на бедстващи птици в безпомощно положение в обитаемоте места или към тях, жителите би трябвало да потърсят помощ на " зеления “ телефон на Регионална ревизия по околна среда и води, в чийто териториален обсег се намират, или да алармират в горските стопанства, в съответната община, или кметство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР