Забравяме за лято до четвъртък, прогнозираха климатолози пред “Труд”Горещите вълни

...
Забравяме за лято до четвъртък, прогнозираха климатолози пред “Труд”Горещите вълни
Коментари Харесай

Жегата спира за седмица

Забравяме за лято до четвъртък, предвидиха климатолози пред “Труд”
Горещите талази в Европа ни донесоха студ

Летните жеги стопират за седмица. От през днешния ден до четвъртък температурите ще паднат до 23-24 на запад, а на изток няма да минават 30-32. Причината е, че през страната ни ще премине леден атмосферен фронт, който идва от Европа, предвидиха климатолози пред “Труд”.

“След горещините в петък, следва захлаждане, което се дължи на неприятното време в Европа (виж карето под графиката). “Ще се усети най-добре в неделя, тогава в цялата страна температурите ще се намалят и ще бъдат от 23-24 градуса на запад, до 32-33 на изток. То ще бъдат съпроводено от валежи, прегърмявания, има условия за градушки. Валежите ще бъдат по-интензивни в западната половина от страната”, изясни климатологът доктор Симеон Матев, от Геолого-географския факултет на СУ, катедрата “Климатология, хидрология и геоморфология”.



По думите му този студен интервал ще продължи най-малко доникъде на идната седмица. В западната половина от страната ще превалява и прегърмява всеки ден, изключително следобяд.

Освен бурите, които през вчерашния ден застигнаха Италия да вземем за пример, става известно и че горещите талази, които записаха в Европа това лято, са причина у нас времето да бъде по-нестабилно и на моменти хладно.

“На фона на това, което беше в Западна и елементи от Централна Европа, самоуверено можем да кажем, че сме пощадени от експремни горещи талази това лято. При нас горещини от 40 градуса се отбелязвят съвсем всяка година”, сподели Симеон Матев.

По думите му през това лято е станало по този начин, че ги нямаме тези протяжни, дълги интервали на горещина. “Имаме горещини, само че интервалите са по-кратки, а не както нормално по 3-4 седмици да 35-38 градуса. Причината за това са точно горещите талази в западна Европа, тъй като процесите, които водят до горещините там, се конфигурират по този начин, че водят до прекосяване на захлаждания в Източна Европа, в това число България. Затова горещите интервали са прекъсвани у нас от захлаждания, освен това в средата на юли имахме интервал, през който бяха маркирани върхове за минимална температура - на 10-11-12 юли в София, в три следващи сутрини имаме рекордно ниски температури. Докато в Западна Европа се пържат, ние студуваме”, заключи той.



И въпреки всичко учените имат положителни вести. След последния разказан по-студен интервал, лятото ще продължи с цялостна мощ до края на месеца. “След тази динамичност до края на месеца - от 25-26 август, ще се откри слънчево и устойчиво време. Температурите още веднъж ще се покачат, и ще бъдат сред 30-35 градуса, а в този момент бяха до 38-39 градуса”, добави Матев.

Хубавото време ще продължи и при започване на септември. Първоначалните сигнали за месеца демонстрират, че ще има доста дни с хубаво време, с температури по-скоро летни, до 30 градуса постоянно, изключително при започване на месеца.

“Ще имаме захлаждане в интервала 4-6 септември, след което още веднъж усмиряване с време за море, за тези които са закъснели”, сподели Матев.

Проф. Георги Рачев, климатолог от СУ:
Може да се разчита на късно море



Септември ще бъде към този момент съвършен за море по нашето Черноморие. Ще бъде по-топъл с 1-1,5 градуса над нормалното, към това се консолидират и двата световни модела - европейският и американският.

Валежите ще бъдат в границите на естественото и малко по-малки, към 10% по-малко от естественото. На българското море ще бъде доста добре, даже и след 15 септември. От 10 до 15-16 ч следобяд ще е хубаво за плаж, с температури към 20 и няколко градуса, а морската вода най-малко до 20-22 септември ще бъде 22 градуса. Тя е много затоплена през последните няколко седмици. Интересното е, че в цялото Средиземноморие морската вода е с по-високи с 2-4 градуса температури от естественото.

На Халкидики - под 30 градуса



Средните температури в Гърция, в региона на Халкидики, последователно падат под 30 градуса през септември, само че ще е хубаво за море.

Под 30 градуса последователно ще минават оптималните температури в Гърция, в региона на Халкидики и Солун.
След рисковите жеги, в идващите дни се чака да бъде топло и прелестно. Според статистиката най-горещият ден през август в тази част на Южната ни съседка е бил 19 август (32 градуса).

Поетапно от идващия месец се чака междинната температура денем да бъде 26 градуса по Целзий. Реално градусите ще паднат с до 6-7. Около 4, 12, 20 септември се обрисуват валежни интервали.

Поне 12 жертви взеха стихии в Европа



Порои се изляха на френския остров Корсика, на който бурите взеха пет жертви.

Евакуираха 13 000 от къмпинги в Корсика

Мощни стихии връхлетяха елементи от Централна и Южна Европа, като взеха най-малко 12 жертви, измежду които и три деца, съобщи Би Би Си.

Смъртните случаи, най-вече породени от паднали дървета, са регистрирани в Италия, Австрия и на френския средиземноморски остров Корсика.

Бурите идват след седмици на рискови жеги, провокирали засушаване на огромна част от континента.

В Корсика късно в четвъртък бушуваха ветрове със скорост до 224 километра в час, които изкорениха дървета и отнесоха каравани. Властите оповестиха за починало 13-годишно момиче, смазано от паднало в къмпинг дърво. 46-годишен мъж е умрял при сходни условия, а жена на над 70 години е била убита, когато автомобилът є бил затрит от откъснат покрив на плажно бунгало. Други двама души починали, до момента в който били в морето.
Междувременно управляващите са евакуирали към 13 000 души от къмпинги на Корсика.

В континентална Франция бурите провокираха спиране на електричество, а улиците в Марсилия - вторият по величина град в страната, се трансфораха в реки.

В Австрия починалите са петима - две девойки на 4 и 8 години, и три дами, всичките смазани от паднали дървета. Ранени са 13 души, измежду които пет деца.

Пак изкоренени дървета причинаха гибелта и на мъж и жена в италианската област Тоскана.
Ураганните ветрове са нанесли съществени вреди и във Венеция и Флоренция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР