Забравете за Рокфелер и Гейтс – малийски император от 14-и

...
Забравете за Рокфелер и Гейтс – малийски император от 14-и
Коментари Харесай

Император Манса Муса – най-богатият човек, живял някога

Забравете за Рокфелер и Гейтс – малийски император от 14-и век е най-богатият човек в историята.

Представете си какъв брой пари ще ви трябват, с цел да станете най-богатия на света. Сега прибавете стотина милиарда и ще се доближите до благосъстоянието на Манса Муса.

Икономисти са пресметнали, че голямото благосъстояние на западноафриканския император го подрежда преди всичко в историята. Но какъв брой тъкмо е бил богат? И какво е правил с толкоз доста пари?

Възходът на Манса Муса

Император Манса Муса се качва на трона на Малийската империя при странни условия.

Преди да поеме на дълго и мъчно поклонение към Мека, тогавашният император Абубакари II назначава Муса за негов краткотраен заместител. Такива „ императори на повикване “ е имало не един път в историята на империята. Можем да го съпоставим с еквивалента на днешния вицепрезидент.

Всичко върви добре, до момента в който Абубакари не взема решение да изследва далечната страна на Атлантическия океан и повече в никакъв случай не се връща. Тогава Муса наследява трона, защото публично служи като император. Само че той не е инцидентен: прачичо му е Сандиата Кейта, създателят на Малийската империя.

Както може би сте чували, има доста способи за замогване. Муса натрупва своето благосъстояние главно посредством търговия със злато и сол, които по това време са в обилие в Западна Африка. Той употребява парите, с цел да укрепи културните центрове на империята, изключително Тимбукту, който анексира през 1324г.

Когато Муса прави своя Хадж в Мека – значима част от мюсюлманската вяра – останалия свят схваща за благосъстоянието му.

Той има толкоз доста пари, че минава през Кайро, Медина и Мека, съпровождан от 60 000 души, десетки животни и цялостен куп злато. Всъщност, по пътя Муса и антуражът му раздават злато на хората по улиците. Също по този начин си купуват много неща – толкоз доста неща, че за миг повлияват на световната стопанска система. Златото, което Муса харчи, влиза в послание и е толкоз доста, че цената му пада.

Отпечатък в историята

Какво друго е правил Манса Муса с толкоз доста пари, като се изключи че ги е раздавал на непознати и си е купувал сувенири?

Всъщност императорът харчи множеството, с цел да построи огромен брой джамии (според легендата, той строил по една всеки петък от ръководството си), като най-известната е Джингеребер. Освен това той финансира доста университети в кралството – огромна част от тях, както и от джамиите, към момента стоят и през днешния ден, 700 години по-късно.

Муса безусловно е подложен на картата –  италиански картографи по време на неговото ръководство наемат художници, които го рисуват върху картите, държащ парче злато, несъмнено. Муса уголемява обсега на комерсиалните си пристанища и се трансформира в един от най-могъщите владетели на своето време – в случай че не и в цялата история.

Муса ръководи към 25 години съгласно най-хубавите калкулации на историците. Смята се, че императорът умира през 1332г, след което синът му го наследява.

Говорейки за извънредно богати хора, трансформирали се във филантропи, евентуално се чудите по какъв начин Муса би се сравнил с милиардери като Бил Гейтс, Джон Рокфелер или Уорън Бъфет.

Като сметнем инфлацията, благосъстоянието на Муса се пресмята на към $400 милиарда. Единственият човек, богат съвсем толкоз, е бил Джон Рокфелер, който е имал към $336 милиарда. Бил Гейтс изостава със стотици милиарди и има $136 милиарда, само че ще приказват ли за него след 700 години?

Историци и икономисти означават, че Манса Муса влиза в историята не поради това какъв брой пари е имал, а за това по какъв начин ги е употребявал.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР