Забравете Reddit - най-голямото IPO на социална мрежа през 2024

...
Забравете Reddit - най-голямото IPO на социална мрежа през 2024
Коментари Харесай

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Забравете Reddit - най-голямото IPO на обществена мрежа през 2024 година се обрисува да бъде това на основаната от Доналд Тръмп платформа Truth Social. Този борсов дебют, обаче, е колкото сполучлив, толкоз и чудноват... и рисков.

Trump Media & Technology Group завърши сливането си с Digital World Acquisition Corp. и стана обществена компания с борсов знак DJT. Акциите на общото сдружение направиха няколко скока с двуцифрен % при започване на седмицата и доближиха цена от над 75 $. Това са над 350% растеж през последните 6 месеца.
 Година преди изборите Доналд Тръмп още веднъж има достъп до Фейсбук и Instagram
Година преди изборите Доналд Тръмп още веднъж има достъп до Фейсбук и Instagram

Бившият американски президент още веднъж има глас в основните онлайн трибуни

Даже при по-ниската цена от към 50 $ във вторник, пазарът оценяваше компанията зад Truth Social на 14 милиарда $. За съпоставяне, Reddit - една от водещите платформи с хиляди тематични конгреси и милиони консуматори, беше оценена на 6,4 милиарда $ при своя борсов дебют преди седмица.

За Доналд Тръмп, който има 79 млн. акции, всичко това значи повече от два пъти по-голямо персонално благосъстояние в съпоставяне със същото време на предходната седмица и попадане в листата на Bloomberg на 500-те най-богати хора на планетата. Последното е условно, защото евентуално договорни клаузи не разрешават на някогашния президент да се разпорежда свободно с акциите си.

Защо това не е добре?

На пръв взор няма изненада в това, че един известен (особено в обществените мрежи) политик и умел бизнесмен е застанал зад сполучлива онлайн платформа. Въпросът е какъв брой сполучлива в действителност е тази платформа.

След баталните подиуми в центъра на Вашингтон от началото на 2021 година с почитатели на Тръмп в основната роля, изгубилият президентските избори републиканец беше изпъден от всички съществени обществени мрежи. Нови играчи в консервативния онлайн набор като Gab и Rumble се пробваха да го привлекат, само че той по този начин и на стана част от дейните им консуматори - най-малко не и по метода, по който изглеждаше, че безусловно ръководи Америка през Twitter, до момента в който беше в Белия дом.
 Световните пазари се приготвят за вероятно завръщане на Тръмп в Белия дом
Световните пазари се приготвят за вероятно завръщане на Тръмп в Белия дом

Пет точки на " възпламеняване " на световната стопанска система, разяснява Reuters

В последна сметка Truth Social се появи през 2021 година, като доста от функционалностите ѝ наподобяха точно Twitter. Въпреки дейното наличие на Тръмп в нея, все още наклонността ѝ е низходяща - към февруари дейните ѝ iOS и Android консуматори в Съединени американски щати са били едвам 494 000 по данни на SimilarWeb, което е спад с цели 51% на годишна база. Приходите за първите 9 месеца на 2023 година са едвам 3,4 млн. $, а загубите - цели 49 млн. $.

Не оказва помощ и фактът, че Truth Social има един главен актив - потребителят Доналд Тръмп, който въпреки всичко е един 77-годишен човек, който също така е разследван за куп престъпления.
 Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари
Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари

Политическата известност не се трансформира елементарно в сполучлив бизнес

" Бизнесът не наподобява да коства кой знае какъв брой - няма доказателства, че това ще стане огромна и мощно печеливша компания. В сериозна степен съм уверен, че цената на акциите ще падне до 2 $ и по-малко, в случай че компанията изгори парите, които е натрупала след сливането ", разяснява проф. Джей Ритър от Университета на Флорида разяснява пред CNN. Според него сегашната цена от над 75 $ няма връзка с действителността.

Според професора по право от Йейл Джонатан Мейси цената на акциите " сигурно е балон ". Проблемът при балоните е, че е доста мъчно да се реши по кое време ще се пръсне.

Най-политизираното IPO в историята

Според Ритър в тази ситуация виждаме обстановка, сходна на тази с GameStop, AMC и други meme акции, " напомпани " от дребни вложители. Поредица от такива координирани в обществените мрежи акции удариха съществено огромни хедж фондове, които залагаха против изпадналите в усложнение тогавашни огромни компании.

Сега е допустимо мотивацията да е по-скоро политическа. Има обаче и различен прочит - доста опортюнисти може да залагат на победа на Тръмп на изборите през ноември. Според IPO специалиста от Renaissance Capital Матю Кенеди е допустимо да сме очевидци точно на всеобщо залагане за връщането на републиканеца в Белия дом: " Ако той завоюва, евентуално truth Social ще стане главен канал на връзка на президента ".
 Тръмп торпилира Meta: Нарече Фейсбук
Тръмп торпилира Meta: Нарече Фейсбук " зложелател на народа "

Той към този момент не поддържа възбраната на TikTok в Съединени американски щати

А в случай че не завоюва? Тогава упованията на специалистите са за преден удар с действителността - вложителите да се окажат притежатели на акции на една дребна и обществена мрежа със затихващи функционалности.

Впрочем, Тръмп е употребявал борсовия знак DJT и преди - за компанията Trump Hotels and Casino Resorts. Това беше и последната му компания с борсов дебют - през 1995 година Тя банкрутира през 2004 година Дали това е на шанс?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР