Забраняват всички дейности в горските територии заради чумата по свинете

...
Забраняват всички дейности в горските територии заради чумата по свинете
Коментари Харесай

Кланиците в страната ще работят под надзора на ветеринари и полиция

Забраняват всички действия в горските територии поради чумата по свинете В осемкилометровите зони от огнищата на болестта Африканска чума по свинете ще се забранят всички действия в горските територии - бране на билки, гъби, дърводобивна активност и други. Това съобщи в Търговище зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев .

Той уведоми още, че всички кланици в страната ще работят под надзора на ветеринарни лекари и полиция , а 20-километровите зони към промишлените свинекомплекси ще бъдат изчистени от домашни прасета в „ задния двор “.  Атанас Добрев участва на проведена от регионалния шеф на Търговище Митко Стайков работна среща, на която бяха разисквани ограниченията за неразпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Областният шеф на Търговище Митко Стайков изясни, че жителите в някои обитаеми места не осъзнават казуса и не извършват дадените им инструкции. И въпреки всичко жителите на селата, в които се намират индустриалните свиневъдни ферми, са умъртвили непринудено прасетата, отглеждани в обекти от така наречен вид „ заден двор “, стана ясно от думите му. 

Д-р Теодора Тодорова от регионалната дирекция по сигурност на храните в Търговище осведоми, че всички резултати от пробите от диви прасета в Държавно ловно стопанство „ Черни Лом “ и домашните прасета в 10-километровата следена зона от огнището на кв. Въбел са негативни. Тя заяви още, че на 28 юли е открит мъртвец на дива свиня в село Осен , а през вчерашния ден е била взета проба от умряло домашно прасе в село Пробуда.

Зам.-министър Атанас Добрев обърна внимание, че главният фактор за разпространяване на болестта е индивидът . Той дефинира депопулацията на дива свиня като една от главните ограничения за ограничение на разпространяването на болестта. Добрев   моли и към ловните дружинки да излизат на терен и да претърсват за дивеч.-->

Зам.-министърът съобщи още, че следва одобряване на нови инструкции от министъра на земеделието, с които в 8-километрови зони към огнищата ще се забранят всички действия в горските територии - бране на билки, гъби, дърводобивна активност и други Той осведоми също, че всички кланици в България ще работят под надзора на ветеринарни лекари и полиция. 20-километрови зони от свинекомплексите ще бъдат изчистени от домашни прасета в задния двор.

Добрев прикани всички държавни структури да се обединят и прецизно да извършват дадените им инструкции и ограничения, с цел да може да се резервира един значим стопански бранш в България - свиневъдството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР