Забраняват износа на повредени автомобилиИзлезлите от употреба превозни средства ще

...
Забраняват износа на повредени автомобилиИзлезлите от употреба превозни средства ще
Коментари Харесай

България става гробница за коли в ЕС

Забраняват износа на развалени коли
Излезлите от приложимост транспортни средства ще би трябвало да бъдат рециклирани, а не продавани

Намаляват вноса на материали

България ще се трансформира в гробница за остарели коли. Причината за това е подготвяна възбрана за експорт към страни отвън Европейски Съюз на транспортни средства, които не са годни за придвижване. Така притежателите на остарели, развалени или ударени коли ще могат или да ги предадат за преработване или да ги продадат в страна от Европейски Съюз, където има търсене на такива коли. В България и в този момент колите са най-стари по отношение на другите страни от Европейски Съюз, а с подготвяната смяна предлагането на остарели и ударени коли ще бъде по-голямо.

Европейската комисия приготвя нова инструкция, чиято цел е да насърчи преработването на старите и развалени коли. Така Европа ще бъде по-независима от вноса на редки първични материали и ще бъде понижено въздействието на автомобилната индустрия върху климата. В момента доста от развалените коли се изнасят за страни отвън Европейски Съюз, което води до замърсяване, а също така развалените коли са рискови за живота на хората, които ги употребяват, гласят претекстовете към новата инструкция.

Подготвяните от Европейската комисия правила плануват при износа на използвани транспортни средства да бъде въведен митнически надзор. И да бъде неразрешен износът на коли, които не са годни за придвижване. За страни отвън Европейски Съюз ще бъде вероятен единствено износът на транспортни средства, които не са излезли от приложимост и се смятат за изправни в страната членка, в която са били последно регистрирани. За да бъдат проследявани всички коли при експорт пред митническите органи ще бъдат представяни идентификационния номер на използвано транспортно средство (VIN) и идентификацията на държавата-членка, в която то е било последно записано, планува планът на нова инструкция.

Когато митничарят има основателни аргументи да счита, че използвано транспортно средство, предопределено за експорт, може да не дава отговор на условията, ще стопира освобождението за експорт на автомобила. След това ще би трябвало неотложно да уведоми способените органи на съответната страна-членка, с цел да бъде дефинитивно решено дали транспортното средство може да бъде освободено за експорт.

В директивата има съответни индикатори, по които митничарите да дефинират дали един автомобил е кадърен за приложимост. Няма да бъде допускан износът на коли, които са механически непоправими. Това значи да имат недостатъци, които са необратими и не може да бъдат ремонтирани, като стареене на метала, многократни счупвания на грундове или несъразмерна разяждане. Няма да може да бъдат изнасяни и коли, чийто ремонт изисква замяна на мотора, скоростната кутия, корпуса или шасито, което води до загуба на истинската еднаквост на транспортното средство.

Няма да може да бъдат изнасяни и коли, които са стопански непоправими, т.е. в случай че пазарната им стойност е по-малка от цената на ремонта, нужен за възобновяване им до техническо положение, задоволително за приемане на документ за техническа редовност в страната членка, в която транспортното средство е било записано.

В плана на инструкция е посочено, че едно транспортно средство може да се смята за механически непоправимо, когато е било потопено във вода до равнище под арматурното табло, което е развалило мотора или електрическата система; вратите му не са прикрепени към него; неговите експлоатационни течности (гориво, спирачна течност, течност срещу заледяване, киселина на акумулатора, охлаждаща течност) са изпуснати, което съставлява риск от замърсяване на водата; или неговите спирачки и съставни елементи на кормилното ръководство са прекалено износени.

Има проблем с изчезналите транспортни средства
Всяка година за боклука са 6 млн. автомобила
Въвеждат следене



Голяма част от развалените коли не се рециклират, а се изнасят и просто изчезват.

Всяка година над 6 млн. транспортни средства доближават края на живота си и се третират като боклук в Европа, написа в претекстовете към новата инструкция. Голяма част от тези коли не се рециклират, а се изнасят и изчезват, което основава замърсяване и коства пари, показват от Европейската комисия. За да спре изгубването на транспортни средства, оферират въвеждане на цифрово следене на излезли от приложимост коли.

Още при планиране на нови коли, те ще бъдат по този начин конструирани, че да бъде улеснено преработването им. Това значи частите елементарно да може да бъдат разглобявани и заменяни с други. Производителите ще би трябвало да дават безвъзмездни указания на фирмите за преработване по какъв начин най-ефективно да бъдат разглобявани колите и да бъдат извличани скъпите материали. Това ще бъде от изгода за автомобилните производители, тъй като ще бъде нараснало качеството на рециклираните материали, които ще употребяват при производството на нови коли.

Създават над 22 хиляди работни места
По-нисък Данък добавена стойност за остарели аварийни елементи
Новите минимално ще нарастнат



Ще бъдат основани нови работни места във компании за преработване на коли.

Старите елементи за коли ще бъдат по-евтини и ставката на Данък добавена стойност за тях може да бъде понижена, написа в претекстовете към новата инструкция на Европейски Съюз. Забраната за експорт на коли, които не са годни за приложимост, ще докара до съществуването на повече аварийни елементи в страните от Европейски Съюз. Това ще усили предлагането им и ще понижи цените им.

Страните от Европейски Съюз ще би трябвало да подхващат тласъци за поощряване на повторната приложимост на части за коли. Тези тласъци може да включват условие към компаниите за поддръжка и ремонт да оферират на клиентите да ремонтират транспортно средство с използвани, модифицирани или актуализирани аварийни елементи, наред към предлагането за ремонт с нови елементи. Страните от Европейски Съюз ще могат да вкарат и стопански тласъци за потреблението на остарели аварийни елементи, като понижена ставка на Данък добавена стойност за употребявани, модифицирани или актуализирани аварийни елементи.

Прилагането на директивата ще коства 66 евро на транспортно средство. Прогнозите са за минимално повишаване на цените на новите коли. Когато човек продаде остарялата си кола, за нея ще получи малко по-ниска цена, поради възбраната за експорт на негодни за приложимост транспортни средства. Прилагането на директивата ще сътвори 22 100 работни места, от които 14 200 в дребни и междинни компании, най-вече разглобяващи и рециклиращи коли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР