Забранява се разкриването на болници у нас до утвърждаване на

...
Забранява се разкриването на болници у нас до утвърждаване на
Коментари Харесай

Правителството забрани разкриването на нови болници в страната

Забранява се разкриването на лечебни заведения у нас до одобряване на новата здравна карта. Това съобщи министър-председателят Николай Денков при започване на съвещанието на кабинета.

В оставащите дни ще активизираме всички старания на държавното управление да придвижим най-важните решения в интерес на хората и на бизнеса, даже в среда на предизборна акция без постоянно държавно управление. Това съобщи министър председателят в оставка Николай Денков, съобщи БГНЕС.

Здравеопазването е от основните области, които не би трябвало да падат в жертва на политическата неустойчивост. Миналата седмица съобщихме, че от идващия месец над 400 медикаменти ще бъдат безвъзмездни за сърдечно-съдови болести, а други над 300 ще бъдат с понижено доплащане. Днес в осъществяване на управническата стратегия на държавното управление ще предложим и значими промени в Закона за лечебните заведения. Промените вкарват възбрана за откриване на нови лечебни заведения до одобряване на новата здравна карта на страната, заяви Денков. Той изясни, че това е значимо, тъй като националната здравна карта демонстрира действителните потребности на хората в другите райони - къде има потребност да се разкрият нови болнични кревати, къде има потребност от повече експерти и надлежно къде е належащо здравната каса да покрие тези потребности. Последната национална здравна карта е правена преди 6 година през 2018 година, посочи Денков.

При сегашната обстановка, при която няма ограничавания за откриване на нови лечебни заведения, в някои райони се оказваме с излишно доста болнични кревати на фона на изчезнал личен състав, а в други области хората нямат действителен достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването стартира актуализация на националната здравна карта на България. Следващото държавно управление може и би трябвало да приключи този развой за към 2 месеца. Със законопроекта, който през днешния ден ще одобрим и ще представим в Народно събрание, ще дадем опция на НЗОК да възнамерява допустимо най-ефективно нейните запаси по отношение на действителните потребности на хората. Така страната ще подсигурява, че има обезпечена болнична грижа и задоволително здравни експерти за всички пациенти, без значение от това къде живеят те, добави Денков.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР