Забраните върху украинското зърно и други хранителни продукти, въведени едностранно

...
Забраните върху украинското зърно и други хранителни продукти, въведени едностранно
Коментари Харесай

Гърция остава солидарна с Киев - няма да се присъедини към забраните за украинско зърно

Забраните върху украинското зърно и други хранителни артикули, въведени едностранно от съседите на раздраната от война страна, не са " жизнеспособни “, съобщи Константинос Багинетас, общоприет секретар на гръцкото министерство на земеделието, пред министрите на земеделието от Европейски Съюз в Люксембург, заяви гръцкото издание Euractiv.

През юни предходната година Европейската комисия се съгласи да сътвори по този начин наречените " коридори на взаимност “, с цел да разреши на Украйна, главен международен производител и експортьор на зърно, да продължи да изнася зърно.

Позовавайки се на нараснали цени, прилежащите на Украйна Румъния, България, Полша, Унгария и Словакия вкараха ограничавания при започване на тази година, макар че Полша и Румъния от този момент отстраниха своите ограничения, написа изданието.

" Гърция споделя непропорционалната тежест върху прилежащите държави-членки и схваща реакциите и мобилизацията на техните фермери ", съобщи Багинетас пред министрите на земеделието и рибарството на Европейски Съюз.

Но " едностранните национални ограничения не са функционално решение “ и " би трябвало да се заобикалят “, добави той, имайки поради едностранните забрани, въведени през последните седмици.

Гърция поддържа " по-нататъшното потребление на коридори за взаимност ", защото те са изключително значими при актуалните условия, добави гръцкият чиновник.

Той акцентира, че " актуалните оферти на Комисията за неотложно облекчение за прилежащите държави-членки са стъпка в вярната посока ", отбелязвайки, че световното доставяне с храни и поддръжката за стопанската система на Украйна, която се основава основно на износа на селскостопански артикули, би трябвало да бъдат обезпечени, съобщи " Фокус ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР