Забранен у нас химикал от ноември е открит в с

...
Забранен у нас химикал от ноември е открит в с
Коментари Харесай

Забранен химикал в портокали от Турция откри проверка

Забранен у нас химикал от ноември е открит в с генезис - Турция. Окава се, че в същите има и два инсектицида над допустимите стойности. Това демонстрират данните на лабораторен разбор в Агенцията по сигурност на храните, поръчан от btv, на най-разпространените цитрусови плодове сега - турски портокали, гръцки мандарини и турски лимони.
Върху опаковката на мандарините има етикет, на който са посочени употребяваните химикали. Има и предизвестие за потребителите, че кората им не се употребява.
При тестването
 БАБХ се задължава да уведомява обществеността за открит карантинен пакостник БАБХ се задължава да уведомява обществеността за открит карантинен пакостник
Българската организация по сигурност на храните ще бъда задължена да уведомява освен Европейската комисия и другите страни, само че също та...
Всяка проба получава неповторим код, с който влиза за изпитване. Плодовете първо се смилат дружно с кората, след което се отделя количество от 250 грама в два обособени съда, с цел да има и контролна проба при оборване на резултатите.
Следва и изтегляне на тестът. Добавят се и соли, чиято цел е да всмукват водата в тестът. Започва добиване на химикалите, които по-късно ще се тестват.
На финалната права към този момент пречистената проба се поставя в специфичен апарат, който би трябвало да дефинира и точното количество на химикалите, в случай че са употребявани такива.
За резултатите са нужни повече от два дни.
Резултатите
 Търговци недоволстват поради заповед на БАБХ за пестициди Търговци недоволстват поради заповед на БАБХ за пестициди
Търговци показаха недоволстват поради заповед на БАБХ за пестициди. Наредбата гласи, че 420 лева коства проучването в една единствена...
" При тестваните портокали имаме осем броя дейни субстанции. Два инсектицида са над допустимите стойности, като един от тях е неразрешен за приложимост “, разясни инж. Елка Темелчева.
Тя изясни за феновете на bTV, че всички химикали са рискови, изключително дейните бази на пестицидите, които са канцерогенни.
При лимоните и мандарините не са открити превишения на допустимите стойности.
След инспекцията на медията, второ тестване от БАБХ
След излизането на лабораторните резултати от лабораторията са се обърнали към Агенцията по надзор на храните. Техни инспектори са посетили комерсиалния обект, от който екипът на bTV е купил портокалите, с цел да създадат инспекция.
 БАБХ употребила пестициди за обработка на семена, тъй като нямала други артикули БАБХ употребила пестициди за обработка на семена, тъй като нямала други артикули
Допусна се дерогация на три пестицида за обработка на семена, тъй като няма други артикули против вредителите при царевицата и слънчогледа...
Предстои наново тестване на същата партида плодове.
Как да се предпазим от нездравословните химикали?
Инж. Темелчева поучава да съблюдаваме строга хигиена преди консумирането на цитрусовите плодове.
Изследваните портокали, които дадоха високи равнища на пестициди, имат добър търговски тип. Темелчева сподели, че плодовете е добре да се измиват щедро с топла вода, само че не с вряла, с цел да премахнем останките от химикали по кората.
След обелване е добре да измием и ръцете си, с цел да не прехвърлим остатъци от пестициди върху самия плод
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР