Забранен е достъпът по море в акваторията и района на

...
Забранен е достъпът по море в акваторията и района на
Коментари Харесай

Достъпът по море до "Росенец" е забранен до септември

Забранен е достъпът по море в акваторията и региона на парк „ Росенец “, в който се намира постройката, станала известан в общественото пространство през последните дни като летните сараи на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Това излиза наяве от разгласява предизвестие до мореплавателите, откри инспекция на Maritime.bg.

Според NAVIM 273/20 зоната, заключена сред следните точки с координати в Бургаския залив -

42 27,25N 027 32,15 E

42 27,28 N 027 31,97 E

42 27,53 N 027 31,87 E

42 27,72 N 027 32,40 E

42 27,58 N 027 32,72 E

42 27,30 N 027 32,80 E,

е неразрешен за корабоплаване, заставане на котва, лов на риба и водолазни действия. Забраната е влезнала в действие от 21 часа нощес и ще важи до 21 часа на 15 септември.

Шефът на НСО е изискал морето пред парк " Росенец " да се охранява от 15 юли до септември, сочи писмо на НСО до Министерство на вътрешните работи, МО и МТ, заяви и министър председателят Бойко Борисов на ексклузивен брифинг в Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

" Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев споделя НСО да реши какво да направи. На идващия ден ни се изпраща това писмо. Като приказвах за сюжети, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сюжети ".

Борисов добави още, че е настоял на следващия ден да се прегледат още веднъж нуждата от защита на въпросните лица от НСО , " разпоредих и инспекция на случая в „ Росенец “.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов увери, че флотът няма да извърши заповедта на Румен Радев.

„ Позорен акт е това писмо на НСО , флотът няма да го извърши, той пази суверенитета на Република България “, съобщи министърът и сподели, че сега се организира военноморското обучение „ Бриз 2020 “ в Бургас.

" Въз основа на какви данни е стеснен достъпа до тази акватория? Не е ли опит да се въвлекат държавни органи в политически подтекст? ", попита от своя страна министърът на превоза Росен Желязков.

След думите на двамата министри, министър председателят изрази страдание за протичащото се в НСО.

„ Съжалявам, че НСО е подложена на подобен политически напън. НСО не позволи нито един гаф с нашето председателство “, сподели той и добави, че там работят изключителни експерти.

Премиерът уточни, че най-новите коли са на 12 години и постоянно е оказвал цялостно подпомагане на управлението на службата, в това число и финансово посредством министерството на финансите.

„ Съжалявам, че тъкмо този ден в който са впрегнати всички старания на финансовото ведомство ние хабим толкоз сила, приканвам политическите партии да се пазят от провокации “, акцентира Борисов.

Сценарият е явен, разпореждам на вицепремиера да се откри законова форма, в това число и среща с шефа на НСО , да се отдръпна настояването им. А в случай че има скупчване и конфликти, да се намеси Министерство на вътрешните работи и да го предотврати.

" Това писмо на НСО е направено целеустремено ", добави министър председателят.

" Брегът е държавна благосъстоятелност и в случай че някой желае да си постави кърпата и да се пече, няма да има проблем. Частни лица никой не може да спре да седнат, да легнат, да се разходят до морето. Но в случай че има шествия, сме длъжни да извърши разпорежданията и не би трябвало да се допусне такова нещо. Също считам, че това е подъл капан, тъй като в тази обстановка да начертаеш карта на акватория, е безочливост ", добави министърът на защитата Красимир Каракачанов. Флотът може да желае подпомагане за защита на акватория за опазване на сигурността на непознат държавен глава, а втория случай е през 2017 година, когато катер на флота беше покрил залива от позиция на сигурността на френския президент Макрон. Още един случай има - когато имаше кораб-беглец. При никакви други случаи не може да бъде употребен флота за защита на акватория. Учението " Бриз ", което се организира сега, - няма военна база или акватория, която да би трябвало да се охранява, добави военният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР