Забраната за внос от Украйна ще повиши цеените на храните.

...
Забраната за внос от Украйна ще повиши цеените на храните.
Коментари Харесай

Асоциацията за защита на потребителите: Забраната за внос от Украйна ще повиши цените на храните

Забраната за импорт от Украйна ще увеличи цеените на храните. Към този миг това докара до по-висока инфлация в страната.

" Идеята да се поддържат зърнопроизводителите със възбраната за импорт сподели, че е за сметка на българските консуматори. Отделно земеделските стопани получиха и желаят още спомагателни дотации, а цялата сметка ще я плащаме още веднъж данъкоплатците “, съобщи Пейо Майорски, ръководител на АЗП. Отделно българската страна им връща още акциза за горивото, което е отново за сметка на потребителите.

Според Пейо Майорски свободният пазар е най-правилният регулатор, още повече че пшеницата и слънчогледът са борсови интернационалните артикули. Винаги при държавни намеси се изкривява пазарът. АЗП чака с рухването на възбраната за импорт за зърно от Украйна, да поевтинеят хлябът, хлебните артикули, олиото и други артикули. Същевременно Българската организация за сигурност на храните да ускори контрола за качеството на вносната продукция от Украйна.

Майорски е на мнение, че би трябвало да бъдат подкрепени повече междинните и дребни животновъди, производители на плодове и зеленчуци, пчелари и други аграрни сектори. Тези към 100 огромни и към 1000 по-малки зърнопроизводители обичайно изнасят българската пшеница на външните пазари, където цените са борсови. Сега не желаят да продават на външните пазари, тъй като е по-евтино, а на вътрешния пазар. Последицата е, че те ще си вземат облагата, а българският консуматор ще им я заплати, разяснява Пейо Майорски, съобщи морето.нет.

„ От февруари 2022 година насам цената на пшеницата на интернационалните пазари падна два пъти. Докато в България нищо не поевтиня. Субсииди за ток, горива, директни дотации и всичко това е от джоба на данъкоплатците. В последна сметка получаваме скъпи артикули и всички ни дерат. Стига към този момент “, акцентира Майорски. Ако задачата през рестриктивните мерки е да се вдигне цената за продукцията на локалните производители на слънчоглед, то негативът ще се поеме от всички консуматор през цените на крайните артикули. В сходна непазарна политика няма никакъв смисъл!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР