Забраната за потвърждаващи пола грижи за непълнолетни влиза в сила в Северна Каролина след отмяна на ветото

...
Транссексуални младежи в Северна Каролина в сряда загубиха достъп до
Коментари Харесай

Транссексуални младежи в Северна Каролина в сряда загубиха достъп до потвърждаващите пола лечения, които мнозина считат за спасителни след контролираното от републиканците Общо събрание преодоля ветото на губернатора на Демократическата партия върху това законодателство и други, засягащи пола в спорта и обучението в клас.

Свръхмнозинствата от Републиканската партия в Камарата на представителите и Сената приеха — въпреки съпротивата на губернатора Рой Купър — законопроект, забраняващ на медицински специалисти да предоставят хормони терапия, лекарства за блокиране на пубертета и хирургични процедури за смяна на пола за всеки под 18 години, с ограничени медицински изключения.

Политиката влиза в сила незабавно, но непълнолетните, които са започнали лечение преди 1 август, могат да продължат да получават тези грижи, ако лекарите им преценят, че е необходимо от медицинска гледна точка и родителите им се съгласят.

„Не казвай гей.“

И двете камари също гласуваха в сряда за отмяна на ветото на Купър върху друг законопроект, забраняващ на транссексуални момичета да играят в женски спортни отбори от средното и средното училище до колежа. Той също веднага стана закон.

Ден на разногласия видя гняв и емоции на моменти в събранието.

Демократичният щат Конгресмен Джон Отри от окръг Мекленбург, който има транссексуално внуче, се задави, докато обсъждаше законопроекта за потвърждаване на грижите в Камарата на представителите. „Просто спрете“, помоли той колегите си републиканци малко преди да гласуват за приемането на закона.

И Купър разкритикува решенията на контролираните от републиканците камари в ожесточено изявление, като дори ги нарече „погрешни приоритети“. преди законодателите да са завършили всичките си гласувания.

„Законодателната власт най-накрая се връща, за да приеме законодателство, което е дискриминационно“, каза той, добавяйки, че това ще има няколко отрицателни въздействия за Северна Каролина. „И все пак те все още няма да приемат бюджет, когато учителите, шофьорите на училищни автобуси и разширението на Medicaid за хиляди работещи хора, които всяка седмица биват изхвърляни от здравните си планове, са отчаяно необходими.“

Родители на транссексуални и небинарни деца , подобно на Елизабет Уо от Ориндж Каунти, каза часове преди началото на гласуването, че са обмисляли дали да преместят семействата си от Северна Каролина, така че децата им да имат неограничен достъп до грижи, потвърждаващи пола.

Небинарността на Уо дете не е започнало лечение преди 1 август и ще трябва да пътува другаде, ако реши, че иска да започне да приема хормони.

„Чувствах се сякаш имам буца в гърлото си от месеци“, Уо казах. „Само да говоря с други семейства, които се справят с това, искам да кажа, болката, която изпитват, страданието, страхът за децата им – това е опустошително.“

Грижата, утвърждаваща пола, се счита за безопасна и медицински необходими от водещите професионални здравни асоциации, включително Американската академия по педиатрия, Американската медицинска асоциация и Ендокринното общество. Докато непълнолетните транссексуални лица много рядко получават хирургични интервенции, обикновено им се предписват лекарства за забавяне на пубертета и понякога започват да приемат хормони, преди да навършат зряла възраст.

Камарата даде началото на дневния прилив на гласуване със 74-45 гласа за отмени ветото на Купър върху законопроект, който би забранил на транссексуални момичета да играят в спортни отбори за момичета в гимназията, гимназията и колежа. Сенатът завърши отмяната скоро след това.

Бивш олимпийски плувец, конгресменът Марша Мори, беше говорил в дебата в залата преди гласуването относно възможните последици за младите спортисти.

„Това законопроектът засяга 10-, 11-, 12-годишните, които тепърва започват да учат за атлетиката, за състезанието, за спортното майсторство“, каза Мори, демократ от окръг Дърам. „За някои от тези деца това може да бъде спасителният им пояс за самочувствие.“

Критиците казват, че ограниченията върху участието на транссексуални момичета в спорт са дискриминационни и го нарекоха мярка, прикрита като предпазна мярка, която ще се заяждат несправедливо с малък брой ученици.

Но такива поддръжници на законопроекта като Пейтън Макнаб, наскоро завършила гимназия от Мърфи, твърдят, че е необходимо законодателство за защита на безопасността и благосъстоянието на младите спортистки и да се запазят възможностите за стипендии за тях.

„Ветото върху този законопроект беше не само вето върху правата на жените, но и шамар за всяка жена в щата“, каза Макнаб, която казва, че е получила мозъчно сътресение и нараняване на врата миналата година след като транссексуален спортист я удари в главата с волейболна топка по време на училищен мач.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР