Забрана МВР да събира незаконно и ненужно лични данни при

...
Забрана МВР да събира незаконно и ненужно лични данни при
Коментари Харесай

Забраняват на МВР да иска ЕГН и имена на роднини

Забрана Министерство на вътрешните работи да събира нелегално и излишно персонални данни при издаването на документи за идентичност планува модел за промяна на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.
Изследване в 3700 пункта за даване на услуги от служители открило, че има
1701 казуса, с които се реализира чиновнически тормоз - непотребни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекомерно мудна работа и прочие
Една от най-проблемните администрации е в Министерство на вътрешните работи, където са открити прекомерно доста практики, които затрудняват обслужването. Въпреки че не е планувано в закона при издаване на персонални документи, Министерство на вътрешните работи изисква от жителите да дават информация като имена и ЕГН на брачна половинка си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е изцяло ненужна, а също така Министерство на вътрешните работи може да си я набави по длъжностен път през националната система “Население”, написа в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство би трябвало да промени заявките за издаване на персонални документи, планува пакетът от ограничения на вицепремиера.
Подновяването на документи да не лишава повече от 7 дни за шофьорска брошура и повече от 3 дни за персонална карта или паспорт, е друга от рекомендациите към вътрешното министерство. Така при наново издаване на документи Министерство на вътрешните работи няма да може да събира такса за бърза или експресна услуга, която е в пъти по-голяма от постоянната.
При възобновяване на шофьорска брошура поради заменена персонална карта при цивилен брак дамите да не заплащат такса за книжката, е трета от рекомендациите към Министерство на вътрешните работи.
Освен това вътрешното министерство би трябвало да направи допустимо заявките
за издаване на шофьорска брошура да се подават във всяко отделение на Пътна полиция или посредством пощенски куриери, а не както е сега единствено в поделението по адресна регистрация.
“Местата за подаване на заявките са лимитирани по непрекъснат адрес, без да има спънка да се подават във всяко звено, доколкото заявките се разпечатват от единна система”, написа в претекстовете към предлагането за тази смяна.
Почти всяка администрация в България може да облекчи жителите, като вкара опцията заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата, излиза наяве още от предложенията на вицепремиера Дончев.
Освен това би трябвало да отпадне и условието за даването на номер на персонална карта за използването на съвсем всяка услуга в страната. 174 удостоверителни услуги пък
би трябвало да станат вътрешни. Това значи, че служителите от другите ведомства ще си дават информацията един на различен, а няма да карат искащите услуга жители да разнасят документи на хартия от едно гише на друго.
Издаването на известие за гибел, когато човек е умрял в болница да вземем за пример, към този момент ще е вътрешна услуга. Това значи, че околните ще вървят единствено до съответната общинска администрация, с цел да получат смъртния акт. В момента те първо би трябвало да вземат известието за гибел на хартия, да го занесат до общината, а по-късно да се наредят за трети път на опашка, с цел да получат смъртния акт.
Вътрешна услуга става и издаването на записка, че съответен човек не се води на психиатричен доклад. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до приемане на позволение за оръжие, и се издава от психодиспансер. Според хората на Дончев психиатричният доклад ще стане електронен, а служителите, на които им би трябвало тази информация, ще си я изтеглят служебно.
Общините също ще би трябвало да се откажат от редица противозаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са да вземем за пример издаване на позволение за търговия с цигари и алкохол, каквото сега издава Каварна. Или пък опцията общините да позволяват или не на компаниите да удължават работното си време.
София пък ще би трябвало да се откаже да издава позволение за осъществяване на таксиметрови транспорти, тъй като нямала законово съображение за това.
Въпреки че съществува от години и е наложителна, системата за обслужване на едно гише действително не работи, открила инспекцията на екипа на вицепремиера Томислав Дончев.
Като образец е посочено още веднъж Министерство на вътрешните работи, където правилото на обслужването на едно гише официално е въведен. Гражданите обаче би трябвало на няколко пъти да се редят пред него, защото непрекъснато служителите им изискват заплащането на такси, което става на друго гише.
Това водело до загуба на реда, който е даден с номерче от системата за ръководство на опашките, и наново редене на опашка, с цел да бъде обслужен човек.
“При евакуиране на номер и пускане на обслужването заявителят се изпраща на друго гише или да заплати такса. При продължение на процеса по обслужване редът му е изгубен, защото е пристигнал ред на идващ номер”, е записано като констатация в предложенията на вицепремиера.
Оказало се и че гишетата, които обслужват жители по време на обедните почивки, са незадоволителни. Обикновено тогава са най-големите опашки, защото хората могат да излязат от работа, с цел да посетят ведомствата.
Проблеми с дългите и доста на брой опашки съществуват и в организацията по кадастъра.
20% от общините в страната пък изобщо не са въвели обслужването на едно гише и жителите би трябвало да обикалят опашките. Освен това доста от административните здания са недостъпни за хора с увреждания.
Министерският съвет би трябвало да провежда постоянно инспекции по администрациите на правилото “таен клиент”, с цел да наблюдава осъществяването на държавните решения за понижаване на административната тежест, предлага още Томислав Дончев.
34 институции пък не дават ясна информация на жителите какви са техните услуги и какъв е редът за използването им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР