Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте

...
Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: До две седмици грипът ще обхване цялата страна

Заболяемостта от грип в някои от регионите у нас пораства бързо. Днес районният щаб в Бургас разгласи зараза. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е идващият район, който ще разгласи зараза. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички райони. Това съобщи на брифинг пред медиите основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от други години вълната стартира от изток, а не от огромните градове. Данните в София са относително ниски. Разбира се има повишение, само че те са надалеч от епидемиологични равнища, сподели доцент Кунчев.

Той чака на следващия ден Пазарджик също да разгласи грипна зараза.



Рядко се е случвало всички райони в България да са в зараза и да се разгласи национална зараза. Вероятно тези, които първи влязат - като Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово и Ловеч, към този момент ще са излезли от зараза.

Доц. Кунчев сподели още, че тазгодишната зараза стартира по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете " Виктория " и " Дарвин ". Има и първи изолации на грипен вирус вид Б. Той рядко има потенциалът да е водещ и да провокира зараза, сподели още основният здравен държавен контрольор.

Предприемат се противоепидемични ограничения във връзка с лечебните заведения, отсрочване на имунизациите, на работата на детски и женски съвещания, възбрана за свиждания по лечебните заведения, лимитират на деянията с публичен темперамент, където се събират доста хора.

Готовността на лечебните заведения би трябвало да е в относително висока степен, съобщи доцент Кунчев.

В София няма проблем с обезпечаването на кревати за децата. В Пазарджик ще се открият спомагателни кревати.

Кунчев съобщи, че не би трябвало при децата да се пристъпва към самолечение, а да се потърси лекарска помощ.

По отношение на образователния развой, това би трябвало да решат от просветното министерство, сподели още той.




От 12 януари в област Бургас е оповестена грипна зараза. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Преустановяват се плановите съвещания на здрави бременни дами и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да плануват разширение на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения за банкет на пациенти с грип и следгрипни затруднения.

Гледайте онлайн тук или на


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР