Заболеваемостта у нас расте със сериозни темпове, като в момента

...
Заболеваемостта у нас расте със сериозни темпове, като в момента
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Имаме пациенти, болни едновременно от ковид и грип, при тях често има усложнения

Заболеваемостта у нас пораства със съществени темпове, като сега има хора заболели по едно и също време от двата вида грип или от COVID-19 и грип. Тези случаи протичат по-тежко, тъй като се получава суперпониране на инфекции, изясни общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова в ефира на „ Здравей, България ”.

„ Всеки, който минава около кабинети и лаборатории, може да види опашките от заболели. За нас това е обикновено след фамилните събирания на празниците. Януари, февруари и март грипът ни идва на посетители ”, разяснява още докторката.

По думите ѝ равнището на имунизация у нас даже за грип е доста ниско. „ Ваксината за деца е назална – с капки, и все пак и там е ниско покритието. Нямаме културата да се предпазваме от болести ”, счита Николова.

И добави какви са признаците на грипа – висока температура към 39-40 градуса, суха кашлица и болки в ставите.

„ Много е значимо да знаеш какво лекуваш. При грипа първите 48 часа има характерна терапия, която има неповторим резултат. Температурата не се смъква с антибиотик. Започва се с нещо, което я намалява. Всеки ден имаме по една или две пневмонии, тъй като пациентите с хронични болести се усложняват ”, разяснява още експертът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР