Заболелите от грип в момента са към 48 000 души

...
Заболелите от грип в момента са към 48 000 души
Коментари Харесай

Близо 50 000 болни от грип у нас! Съветват: Не да ходете с градския транспорт на прегледи

Заболелите от грип сега са към 48 000 души в страната, разгласи пред "Фокус " шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. На 12 януари в област Перник беше оповестена грипна зараза. По думите на проф. Кантарджиев може да се очаква грипна почивка и в София до 1-2 седмици.
В някои от областите има доста нараснала заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен, изясни проф. Кантарджиев.

За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са потвърдени пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той нормално се явява първоначално и в края на епидемията. Засега 34 са група B, а 6 са група А ", акцентира той.

По думите му наранени с доста позитивни проби от група В са: Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1.

"H1N1 е този, който преди години наричахме "свински грип ", H3N2 е грипът, който сега господства в Съединени американски щати и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави усещане, че в действителност е доста огромен процентът на група В грипни вируси ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

"Симптомите на грипа са разказани от Световната здравна организация. Те са ненадейно начало и в границите на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, изнемощялост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, неведнъж има главоболие, страх от светлината. Телесната температура е 38 градуса ", изясни експертът.

По думите му другите хора постоянно са поразявани от другите видове грип. Според него А1H1 поразява основно младежи, цялостни хора, бременни дами, всички с хронични болести. H3N2 - основно възрастните хора с хронични болести. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца.

"Затова би трябвало да се заобикалят болните хора. Който е у дома би трябвало да носи маска, с цел да не болести и близките. Маската би трябвало да се сменя на два и половина часа и хората би трябвало да се съветват с доктор. Тези в огромните градове е хубаво да имат
антигрипни медикаменти на разположение и при поява на грип в фамилията да се обадят на персоналния доктор, а не да вървят с градския превоз на прегледи ", сподели той.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР