Зъбното колело от Олбия (Италия) е направено между II и

...
Зъбното колело от Олбия (Италия) е направено между II и
Коментари Харесай

Мистериозното зъбно колело от Олбия

Зъбното колело от Олбия (Италия) е направено сред II и III век прочие н. е. След осъществените проучвания учените останали извънредно сюрпризирани – зъбите били извити по доста специфичен метод, който е много непосредствен до съвършеният математически профил на зъбно колело, употребен и в наши дни. За спомагателна изненада на учените станало ясно, че зъбното колело е направено от месингова сплав. Колкото и необичайно да звучи, това е съставка на комплициран механизъм, изобретен доста на първо място сходно, което е откривано до момента. Имайки поради историческите и научни доказателства, както и археологическите и литературни изследвания, може да заключим, че зъбното колело от Олбия е съставка на Планетарума на Архимед.

Планетариум на Архимед

 Вероятно по този начин е изглеждал Планетариумът на Архимед Вероятно по този начин е изглеждал Планетариумът на Архимед. Museo Galileo

Това е едно от най-възхваляваните софтуерни изобретения в Античността. Най-много информация може да получим от Цицерон, който през 212 година прочие н. е. написа, че римският консул Марк Клавдий Марцел носил със себе си два апарата, изобретени от Архимед – единият показвал придвижването на небето върху сфера, а другият предсказвал придвижванията на слънцето, луната и останалите планети в Слънчевата система. Архимед фактически загатва тези изобретения, само че за жал, записките му са изгубени.

Древни знания за космоса

Откриването на Антикитерския механизъм през 1902 година способства за тезата, че античните нации са изобретявали устройства, които да пресъздават придвижването на звездите и планетите. Антикитерският механизъм евентуално е основан през I век прочие н. е., само че зъбното колело от Олбия е част от доста по-сложен механизъм.

 Антикитерският механизъм. Wikimedia Commons Антикитерският механизъм. Wikimedia Commons

Досега се е считало, че нито едно от изобретенията на Архимед не е оживяло до наши дни. Но зъбното колело от Олбия, както и Антикитерският механизъм, приказват, че античните гръцки учени са знаели по какъв начин се движат небесните обекти 2000 години преди модерната просвета да придобие визия.

Според учените зъбното колело от Олбия е направено математически съвършено, а това значи, че античните Гърци са имали технологии, които били 20 века пред времето си. Според историческите сведения това в действителност най-вероятно е част от Планетариума на Архимед, тъй като сходна направа може да бъде дело единствено на един брилянтен разум, какъвто е бил той.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР