Зъби, кости, орнаменти и каменни сечива от пещерата Бачо Киро

...
Зъби, кости, орнаменти и каменни сечива от пещерата Бачо Киро
Коментари Харесай

В българска пещера са най-ранните доказателства за хомо сапиенс и ръчно изработени висулки

Зъби, кости, орнаменти и каменни сечива от пещерата Бачо Киро в днешна България разкриха, че първите модерни хора са заселени в Европа още преди 47 000 години , съгласно нови проучвания, оповестява СиЕнЕн.

Висулки, направени от зъби на животни и каменни сечива, преди този момент са приписвани на неандерталците . Но точните техники за разапознаване разкриха, че костните фрагменти и зъбите в действителност принадлежат на ранните модерни хора . Изследователите вярвали, че актуалните хора са пристигнали в Европа преди към 45 000 години и са знаели от нямерени артефакти, че последният неандерталц е липсващ в Западна Европа преди 39 000 години.

Новите открития тласнаха датата на идване на актуалните хора в Европа и разрешиха още повече припокриване на съществуването на актуалните хора и неандерталците , повдигайки завладяващи въпроси за това, което това припокриване провокира и основава.

" Пионерски групи от модерни хора навлизат за първи път в междинните ширини на Евразия ", разяснява в имейл до СиЕнЕн Жан-Жак Юблин, създател на проучването и шеф на отдела за човешка еволюционна антропология на Макс Планк. " Те водят ново държание в Европа и взаимодействат с локалните неандерталци. Те си разменят гени, само че и техники . Видът висулки, открити в Бачо Киро, ще бъдат създадени по-късно и от последните неандерталци в Западна Европа. "

Разкопки, изследващи първичния горен палеолитен пласт I в пещерата Бачо Киро, са осъществени през 2015 година в България . Кости от Homo sapiens са възобновени от този пласт дружно с каменни принадлежности , кости на животни, костни принадлежности и висулки .

" Тази ранна вълна на съвременно заселване значително предшества окончателното изгубване на неандерталците в Западна Европа 8000 години по-късно . Подобно хронологично припокриване на двата типа в Европа демонстрира, че подмяната на един тип с различен е по-сложен развой от този, който до момента предвиждаха множеството учени . "

Изследователи разкопаха пещерата през 2015 година, изследвайки пласт, богат на хиляди скотски кости, принадлежности, направени от камък и кости, висулки и мъниста и фрагментираните остатъци от пет Homo sapiens .

Органичната материя на костите е добре непокътната , което значи, че те могат да бъдат тъкмо датирани , самите кости са фрагментирани. Аналитични техники като молекулярен разбор и протеинови последователности им разрешават да открият дали костите принадлежат на животни или хора. Но животинските кости са също толкоз значими, тъй като са доказателства за въздействието на античните хора.
 Хомо сапиенс се оказа доста по-стар
Хомо сапиенс се оказа доста по-стар

Откриха вкаменелости на 300 хиляди години в Мароко

" По-голямата част от костите на животните, които датираме от този характерен, мрачен пласт, имат признаци на човешко влияние върху костните повърхности, като да вземем за пример следи от обособяване на месото и костите, което, наред с директните данни на човешките кости, ни дава в действителност ясна хронологична картина за това по кое време Homo sapiens за първи път окупира тази пещера, в интервала от 45 820 до 43 650 години , а евентуално още преди 46 940 години ", изяснява в изказване Хелън Фаулас, създател на проучването и докторант от Института за еволюционна антропология Макс Планк.

Изследователите съумяват да получат невероятна акуратност в датирането на костите , нещо извънредно за този съответен интервал от време въз основа на фрагментираните доказателства, останали по-късно. Тяхната неповторима композиция от разнообразни разбори, в това число радиовъглеродни и генетични датировки , е нещо, което откривателите считат, че скоро ще стане стандарт при проучването на обекти от този интервал, с цел да дефинират по какъв начин актуалните хора изместват неандерталците , разяснява Юблин.

Съвременните хора, пристигнали в Европа преди 47 000 години, евентуално са пристигнали от Африка , или " райони на портата на Африка ". И каменните принадлежности, които са останали в пещерата, са сходни на тези, открити на сходни датирани обекти в Турция, Ливан и Израел , добавя тя.
 Впечатляващо изобретение разкрива мистерията към античния Денисов човек
Впечатляващо изобретение разкрива мистерията към античния Денисов човек

Вероятно е днешните шерпи да носят гените на Денисовия човек

Каменните принадлежности включват кремък , някои от които са донесени в пещерата от 111 благи и са завършени в остри остриета за лов и колене на животни .

Най-популярните животни, ловувани от тези модерни хора, включват бизони и елен . След това костите им са направени в други принадлежности или персонални декорации. Някои от висулките включват и зъби от пещерни мечки .

Пещерата е значимо място от интервала на късния палеолит, почнал преди 40 000 и 50 000 години .

" Началният късен палеолит в пещерата Бачо Киро е най-ранният прочут късен палеолит в Европа ", разяснява Ценка Цанова, съавтор и докторант от департамента по човешка еволюция в Института за еволюционна антропология Макс Планк. " Той съставлява нов метод за направа на каменни принадлежности и нови набори от държание , в това число направа на персонални орнаменти , които са отклоняване от това, което знаем за неандерталците от този интервал.

" Началният късен палеолит евентуално има своя генезис в югозападна Азия и скоро по-късно може да бъде открит от пещерата Бачо Киро в България до обекти в Монголия , защото Homo sapiens бързо се разгръща из Евразия и се натъква, повлиява и в последна сметка замества съществуващите архаични популации на неандерталци и денисови хора ", добавя Цанова.
 Учени реконструираха скелет на денисовия праисторически човек
Учени реконструираха скелет на денисовия праисторически човек

Древен родственик на по-познатите неандерталци и нашия личен тип

А инструментите и висулките, сходни на остриета, съставляват едни от най-ранните образци за технологиите от това време , които са употребявани и споделяни от актуалните хора още преди 47 000 години.

" Ако неандерталците бяха основали тези " съвременни " принадлежности и бижута, това би означавало, че те имат по-напреднали познавателни качества от приетите по-рано ", разяснява Шара Бейли, съавтор на изследването и доцент в катедрата по антропология на Нюйоркския университет.

" Въпреки това има някои прилики в индустриалните техники, употребявани от Homo sapiens при Бачо Киро и неандерталци на други места , от което става ясно, че сред двете групи е имало културно взаимоотношение и предаване . "

Сега откривателите имат повече въпроси въз основа на своите открития , като да вземем за пример какво се е случвало през тези 8000 години, когато неандерталците и актуалните хора се съществували дружно , преди неандерталците да изчезнат вечно.

Две изследвания за откритията от пещерата Бачо Киро са оповестени в понеделник в списанията Nature и Nature Ecology & Evolution.
 Хомо сапиенс може да благодари на метеорита, опустошил Земята преди 66 млн. години
Хомо сапиенс може да благодари на метеорита, опустошил Земята преди 66 млн. години

Само 700 000 година след всеобщото изгубване на динозаври, телесната маса на бозайниците нараства 100 пъти - впечатляващ постепенен скок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР