Забелязвали ли сте, че дъщерята на домашния тиранин често се

...
Забелязвали ли сте, че дъщерята на домашния тиранин често се
Коментари Харесай

Защо избираме партньори, копие на нашите родители

Забелязвали ли сте, че дъщерята на домашния тиранин постоянно се омъжва за мъж със същия проблем, а синовете на корави и властнически майки се женят за сходни дами?
И това надалеч не е случайност, а модел, доказан от много научни проучвания: мъжете подсъзнателно избират дами, които наподобяват на личната им майка, а дамите - мъже, „ копия “ на бащите си.
Освен това, колкото по-близки и по-топли са връзките сред татко и щерка, толкоз по-големи са възможностите тя да се омъжи за мъж, сходен на таткото.
Фактът, че девойките, които са били другари с бащите си в детството, инстинктивно избират сътрудници, които наподобяват на бащите им, се удостоверява и от резултатите от изследване, извършено от английски и полски психолози.

Всичко идва от детството

Как става по този начин, че подсъзнателно свързваме живота си с хора, сходни на нашите родители, даже в случай че на умишлено равнище въобще не го желаеме?
Психолозите изясняват това с теорията за половото печатане и с теорията на привързаността.
Теорията за половото печатане (импринтинг) споделя, че тъкмо както в душeвността на детето обстановките, които е претърпяло в ранна възраст, оставят незабравим отпечатък, по този начин и личността на родителя от противоположния пол също оставя подобен отпечатък. И още на 1,6 – 2 години детето е привлечено от този вид персона.
Разбира се, всичко това значително е обвързано със комплицирана композиция от разнообразни фактори, на първо място обич, прочувствена непосредственост, абсолютно приемане и сигурност от страна на майка или татко. Или при неявяване на тези усеща.
Много проучвания демонстрират, че най-ранните взаимоотношения с родителите ни – изключително с майката - въздействат върху метода, по който се свързваме с другите, когато пораснем – както в сантиментални връзки, по този начин и във всяка друга връзка. Те също по този начин образуват един тип постоянна вътрешна логичност на сюжета, по който се развиват тази връзки.

Любов и подкрепа 

Така децата на майки, които ги обичат и непрекъснато са в синхрон с тях, се трансформират в самоуверени, положително възприемащи възрастни. Те не се опасяват от самотата, храбро влизат в близки връзки и не се тормозят, че ще бъдат отхвърлени.
Ако майката постоянно отсъства, не обръща внимание на детето, в случай че прочувственият контакт с нея е бил неустойчив, тогава отглежда човек, за който връзката е източник на тревога, боязън и напрежение. Той се опасява да остане самичък, непрекъснато се нуждае от удостоверение, че е обичан. Той е ревностен, завладяващ и стреми се да управлява. Накратко, околните връзки с него са същинско тестване.

Когато става въпрос за определяне на сантиментални връзки, хората подсъзнателно се стремят към нещо познато, даже в случай че това ги е наранявало повече от един път в предишното. 
За тези, които са израснали с любящи родители, е напълно обикновено да търсят същото в личното си семейство.
Ако пък семейство на родителите е било източник на рискове и закани, би било разумно човек да тръгне в противоположната посока - да търси връзка с някой, който излъчва топлота, обич и прочувствена непоклатимост.
Нещата обаче не са толкоз елементарни.
Тук се задейства сюжет, запечатан от ранно детство. В резултат се оказва, че брачният партньор или брачната половинка ви тъкмо копират своя властнически татко или майка, която постоянно е била недоволна.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР