Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на

...
Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: Има нова тенденция - демонтаж на микрофони, журналисти и медии

Забелязва се симптоматика на нова наклонност - за ремонт на микрофони, публицисти и медии. Това сподели за БНР специалистът по европейско и българско медийно право и учител в Софийския университет професор Нели Огнянова.
„ Това е отрицателна наклонност, която демонстрира ограничение на достъпа на публицистите до информация, до данни, до събития. Защо това е значимо?! Защото, в случай че публицистиката няма достъп до информация, няма и независимост на изложение - не можеш да направиш обоснована рецензия. Да си припомням проблема с КТБ – не можеше да се подлага на критика несъмнено събитие, до момента в който ние нямаме задоволително достоверна информация за него “.

Пред БНР Огнянова изброи и симптоматиката на явлението, което назова „ задушен достъп до информация “:

„ Като стартираме от алените въженца по избрани събития в Народното събрание и другаде, като минем през изборното отношение към медиите - някои медии и публицисти са привилегировани, позволяват се до събития единствено някои медии… Друг признак е отводът на властта или на хора от властта да се включват в участия, да вземат участие в студио, отводът да дават отговор висши представители на обществената администрация. Има и още по-лошо – помним конфликта на господин Домусчиев с публицисти, когато той назова представител на журналистическата колегия „ олигофрен “. Сега прекосяваме към новата процедура - конференция без медии?! Какво е това въобще?! Какво е това едностранно облъчване на аудиторията?! Това се приближава до пропагандата… За да се стигне най-сетне до кулминационната точка – ремонт на микрофони. Това е метафора на връзките власт - медии “, уточни професорката.

Проф. Огнянова разяснява и обществените известия за акциите на прокуратурата: „ Отношенията сред прокуратурата, медиите и обществеността са специфичен въпрос, който заслужава в детайли и фокусирано разискване. Едната страна на въпроса публичността във връзка с информацията за жители, само че публичността, прозрачността поначало са инструмент на жителите във връзка с властта. Когато ти заемеш позиция, от която вземеш решения за доста хора, правото счита, че би трябвало да бъдеш на ярко, да бъдеш в по-голяма степен открит. Нищо сходно не се планува във връзка с жителите, което сега, сякаш е нова наклонност - осветление на жителите, до момента в който хората от властта резервират за себе си опция да са на сянка. Ако приказваме за нови моменти в връзките прокуратура - медии, би трябвало да кажем, че има изказвания, известия на Прокурорската гилдия, на разнообразни нива, в които прокуратурата съответно се занимава с съответни медии във връзка на рецензия на една или друга процедура, на едно или друго лице, и рецензията се назовава „ демонизиране “, против което считам, че би трябвало да се реагира. Има и една друга наклонност, която се промъква - споделя се, че прокуратурата ще реагира с всички разрешени средства против такива сериозни материали… в същото време на никое място в този вид изказвания не се споделя кои са погрешните обстоятелства, изнесени от медиите, просто тъй като няма такива “, съобщи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР