Забелязали ли сте, че Мики Маус, Гуфи, Бъгс Бъни и

...
Забелязали ли сте, че Мики Маус, Гуфи, Бъгс Бъни и
Коментари Харесай

Защо анимационните герои носят ръкавици?

Забелязали ли сте, че Мики Маус, Гуфи, Бъгс Бъни и други герои от класическите анимационни филми носят едни и същи бели ръкавици? Ако обърнете внимание, сигурно ще се запитате за какво. 

Джон Кейнмейкър, учител по история на анимацията в Нюйоркския университет дава отговор. 

Основната причина, съгласно него, е, че ръкавиците икономисват време. В зората на анимацията всичко е рисувано на ръка стотици пъти още веднъж и още веднъж, по тази причина избрани техники, ускоряващи процеса, са оформили стила на анимациите. 

Например, котаракът Феликс наподобява като изработен от правоъгълни кутии. Но с повишаване на известността му аниматорът Бил Нолан взема решение да му даде по-симпатична заоблена форма. Този дизайн, прочут като „ кръгове и маркучи “, в който лицата са кръгли, а ръцете – като спегети, се задържа дълго и продължава във филмите за Мики Маус. Това разрешава на аниматорите да рисуват ръце и крайници, без да губят ненужно време за елементи като лакти и колена. Кръглата форма е доста по-бърза от ъглите, изключително при ръцете с всичките им пръсти и кокалчета. 

Но ръцете слагат нов проблем пред аниматорите в епохата на ранните черно-бели ленти. Трудно било да се разграничат жестовете на ръцете, които се сливали с черните фигури на героите. През 1927 година Мики Маус има черни ръце, също като котарака Феликс, през 1928 се снабдява с обувки, а през 1929 към този момент носи и познатите бели ръкавици. Дизайнът на „ гумените маркучи “ е в разгара си – всеки воин е с пресилени пропорции, кръговиден и елементарен за изобразяване. 

И както доста от героите по това време, Мики Маус сякаш не е човек, а прави напълно човешки неща. В биографията си от 1968 година Уолт Дисни написа по този мотив: „ Не искахме той да има миши ръце, тъй като трябваше да наподобява повече като човек. Затова му дадохме ръкавици. “

И по този начин, като се изключи че икономисват време и обезпечават контрастност, ръкавиците акцентират жестовете на ръцете, което дава на героите по-„ човешки “ тип. Ръкавиците се популяризират бързо измежду анимационните герои, изключително когато те са говорещи животни и предмети. 

Предпочитанието към белите ръкавици е обвързвано и с въздействието, което известният по това време водевил оказва върху анимацията.

Източник: Bright Side / Vox 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР