Забелязала съм, че децата – поне в България, - щом

...
Забелязала съм, че децата – поне в България, - щом
Коментари Харесай

Когато етажите гонят дърветата

Забелязала съм, че децата – най-малко в България, - щом стартират да си служат с цветни моливи или пастели и ги помолиш да ти нарисуват нещо, те бързо-бързо обрисуват къщурка на най-вече 2 етажа, с островърх покрив и съвсем постоянно с дърво до нея, по-високо и най-често зелено.... Ученичетата в Америка нормално чертаят кубове или паралелепипеди в разнообразни цветове и с доста прозорчета, когато изобразяват своя град или квартал – виждала съм такива детски рисунки в учебни заведения оттатък океана.

От няколко години виждам по какъв начин едни високи паралелепипеди се пробват да надраснат дърветата в близката до дома ми гора. Някои даже имитират цвета на стволовете им и загатват за клони с източените си напред тъмни сенници над прозорците.

Метафората е занимателна, в случай че не беше тъжна.

Така ми споделиха съседите на един многоетажен нов блок, извисил се в подножието на гористия рид, именуван в миналото Корубаглар... Показаха ми и мястото насреща, където сред по-стари и по-нови къщи и блокчета нагоре по улица " Арх. Йордан Миланов " скоро щял да щръкне седеметажен зъб. Открай време Лозенец, един от най-красивите квартали на София, е привличал хората с нюх за природа и нужда от нея.

" Местността Курубаглар, която се намира сред Витоша и София, е една от най-прочутите местности в турските, арабските и персийските земи ", пишеоще през 17 век османският странник Евлия Челеби, посветил на България забележителна част от третия том на своя 10-томен " Пътепис ". Независимо дали името на хълма означавало " лозя в гората " или " сухите лозя ", той е бил натурален резерват на разнородни дървесни типове. " Ако напролет човек влезе в тези лозя, главата му се замайва от чудесните миризми, само че най-вече доминира ароматът на цвета на вишните. " Турски сараи имитирали римските извънградски вили, само че и популацията на прашното село се ориентирало към хълма за разходки с бохчи и музики. По-късно, изящните литографии на Феликс Каниц, австроунгарси откривател, археолог и художник, запечатват съвсем загадъчния релеф, дърветата и хората даже на този южен подстъп към София. А Йозеф Обербауер, австрийският инженер и художник, избрал България за своя втора татковина, ни е оставил рисунки на тогавашния мост над Перловската река, докъдето е свършвал градът (тогава към този момент столица!) в подножието на Корубаглар.

Балканските стихии от началото на 20 век създали хълма същинска разтуха за разочарованията, само че и място за ентусиазъм на поети, писатели, художници, публицисти, които изначало се срещали и се разхождали, само че последователно се и заселили там. Никой не протегнал ръка на съществуващите към този момент край " гората с лозята " дребни вилички на търговци и занаятчии, които и градинки с цветя и зарзават гледали край гората. Дядо Петко Славейков даже купил 10 декара от нея, с вековни дървета и изворче сред тях, та събратята му по слово морни души да лекуват измежду естествения подарък. Там се разхождал и Вазов, идвали и Алеко Константинов, Тодор Влайков, Александър Божинов и, несъмнено, Мара Белчева, поетесата-вдъхновителка на Пенчо Славейков. Горският студ постоянно уталожвал яростта на разногласия и съперничества из софийските кафенета. За безимотни създатели, а и за някои ветерани от войните или техните осиротели фамилии страната отредила със закон дребни имоти на ниски цени с изискването да си построят непретенциозен дом. Така бил основан образът на квартала, наименуван за по-ясно и малко Лозенец.

Макар и бедна, бохемата била близка до одобрени към този момент български архитекти с дипломи от Париж, Виена, Прага и Берлин, които с внушителните си красиви публични здания бързо превръщали София от село на кръстопът в прелъстителен със зеленината и светлината си европейски град. Така тандемът архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов пресъздали върху не една фамилна къща в оформящия се краен квартал детайли и акценти от своите планове за Българската национална банка, за Университетската библиотека и за настоящия Театър на армията – и до през днешния ден арки и сводести прозорци удивляват, пренесени като че ли в смален мащаб от центъра на София. Други, по-малко известни техни сътрудници са построили къщите на Елин Пелин, на актрисата Адриана Будевска (впоследствие купена от фамилията на Валери Петров), на популярните артисти Коста и Кица Стоянови, основоположници на театралната традиция в България, на огромния театрал Кръстю Сарафов, на публицисти и книгоиздатели. Затова една от уличките се е казвала " Журналист " (сега " Елин Пелин " ), а около няколкото с имена на горска флора и фауна се спуска живописната " Арх. Йордан Миланов " – респект към един от основателите на българската архитектурна школа, приключил във Виена.

Колко ли би бил наскърбен, в случай че можеше да види разностилието по " своята " улица и то на няколко крачки от изящния шедьовър на един негов по-млад сътрудник, арх. Георги Овчаров, който през 1926 година е проектирал неповторимата къща на също толкоз неподражаемия български интелектуалец Сирак Скитник – публицист, художник, културолог. Тя наподобява на дребен готически палат, рицарски и сантиментален, с детайли и от сецесиона, и от неоготиката, подчертани от облицовката от забележими тухли (има още единствено няколко такива в София и из страната). Защото тъкмо там, където уличката с естествено име " Борова гора " излиза през трамвайната линия на улицата в памет на архитекта Миланов, изникна пред изумените ни погледи за рекордно малко време този пост-пост-пост съвременен екперимент, имитиращ архитекта Овчаров с бриковия цвят на някои стени, а гората – с дълбокото тъмносиво и с ъгловатите издадени сенници-корнизи, съвсем отсечени клони.


© Александър Геров

" Борова гора " - общуване сред реплика и шедьовър /в задния план/

Но вместо да се впише в естетика с природата в близост, този нов " съкварталец " като че ли я провокира на двубой... Така го усещат хората, които ще съжителстват с него. Защото, в случай че Лозенец мами с природата си, на какво ще замязя, щом на мястото на къщи, строени с мисъл и примирение от основателите на модерната българска архитектура, се появят стени от многоетажно разностилие, каквито към този момент на доста места заграждат даже морето от гористите хълмове на сушата.

 Дуел сред постройка и гора
© Александър Геров

Дуел сред постройка и гора

Такъв масив от до 9-етажни здания се вклини преди години сред кокетните къщи на прилежащата ми улица, като унищожи две или три от тях със стенобитни машини (гледах и слушах какво вършат топузите им). А другояче, кварталното каре сякаш е оповестено за исторически резерват, пазещ мемоари за забележителни българи, и за ново строителство има доста точни наставления – като за отношение към жив организъм с присъщ образ, атмосфера, дух, самочувствие, а в тази ситуация и благоухание...на гора. Обещанието за възобновяване или социализиране на разрушените къщи се изпарява във въздуха като бликам пушек, все по-висока, колкото повече порастват във височина новите здания...

 Търпимост сред кокетни столетници и мощен многоетажен комшия на улица
© Александър Геров

Търпимост сред кокетни столетници и мощен многоетажен комшия на улица " Елин Пелин "

Интересно, че някъде е открито и по-хуманно позволение на този спор - вписаните в околния архитектурен силует многоетажни здания на площад " Журналист ", със объл контур, отдръпнати като че ли обратно, с цел да оставят пространство и на хората... Природа, дом и човек могат да зазвучат като трио, в случай че се вслушват един в различен. Защото животът в дисонанси е изтощителен и нестабилен.

Снимките са на Александър Геров. Консултант - арх. Евгени Гацов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР