Забележката на Байдън за „цъкащата бомба със закъснител“ се отнася до икономиката на Китай: Белият дом

...
Коментарът на президента на САЩ Джо Байдън за това, че
Коментари Харесай

Коментарът на президента на САЩ Джо Байдън за това, че Китай е „цъкаща бомба със закъснител“, се отнася до вътрешното икономическо и социално напрежение, което може да окаже влияние върху начина, по който Пекин взаимодейства със света, изясни служител на Белия дом.

Байдън каза на политическо събитие за набиране на средства в четвъртък, че Китай е „в беда“ и е обхванат от икономически и социални проблеми.

„Това не е добре, защото когато лошите хора имат проблеми, те правят лоши неща“, каза Байдън.

„Китай е бомба със закъснител“, каза той.

„Китай растеше с 8 процента годишно, за да поддържа растежа. Сега близо 2 процента годишно“, каза Байдън, погрешно представяйки темпа на растеж на страната.

Данни от Националното статистическо бюро на Китай показват, че китайската икономика е нараснала с 4,5 процента през първото тримесечие и 6,3 процента през второто, като брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил само с 0,8 процента през април-юни спрямо предходното тримесечие, след като 2,2 процента разширяване през първото тримесечие.

Байдън каза също, че иска рационални отношения с Китай.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери в петък, че една област на загриженост на САЩ по отношение на Китай е „начинът, по който те тормозят, принуждават и сплашват страните по света“, като предлагат високолихвени заеми за инфраструктура и след това изземват активи, когато страните не изпълнят задълженията си .

Коментарите на Байдън предизвикаха остър отговор от Пекин.


Говорителят на китайското посолство Лю Пеню предупреди Вашингтон да не „изкупва жертва“ на Пекин и да разпалва „разделение и конфронтация“.

„Ние се противопоставяме на американската страна, която се стреми да създаде проблем с Китай, да петни Китай или да омаловажава перспективите на Китай“, каза той в изявление пред информационната агенция Ройтерс в петък, без да споменава Байдън по име.

Лу каза, че растежът на БВП на Китай продължава да осигурява важна подкрепа за развитието на световната икономика.

Китайската държавна медия Global Times заяви, че Байдън е направил „унизителни и клеветнически коментари“, за да „разсее местната публика“ от проблемите в САЩ и да даде тласък на президентската си кампания.

Global Times цитира Xin Qiang, заместник-директор на Центъра за американски изследвания към университета Фудан, който казва, че повечето кандидати за президент на САЩ ще се прицелят в Китай по време на президентските избори през 2024 г.

Китай ще бъде цел на кампанията за „отвличане на вниманието на гласоподавателите от вкоренени вътрешни проблеми на САЩ като аборти, оръжия и наркотици“, каза Син пред Global Times.

Изданието също така каза, че въпреки скорошния обмен на високо ниво между американски и китайски официални лица, не е имало „истинско облекчаване на двустранните отношения“ между Вашингтон и Пекин.


„Тъй като е малко вероятно американската страна да промени външната си политика по въпроси като въпроса за Тайван, Южнокитайско море и икономиката и търговията, и особено високотехнологичния сектор, тя ще бъде по-агресивна към Китай по тези въпроси “, каза Global Times, цитирайки експерти.

Кърби каза, че САЩ – които също предприеха тази седмица да ограничат изходящите инвестиции в определени китайски сектори – са били последователни в отблъскването на поведението на Китай.

„Никога не сме се колебали да го наречем така, както го виждаме, когато става въпрос за поведението на [Китай], сплашването и принудата не само на техните съседи, но и на държави по света“, каза той.

„Това са трудни, сложни двустранни отношения, най-значимите в света. Президентът разбира това.

„Но това не означава, че все още не е необходимо да продължим да подобряваме нашите линии за комуникация.“

Кърби не коментира дали последните коментари на Байдън ще провалят плановете президентът на САЩ да се срещне с президента Си Дзинпин по-късно тази година, вероятно в кулоарите на срещата на лидерите на Групата на 20-те следващия месец в Индия.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР